OLIWKI MARYNOWANE W OLIWIE Z CZOSNKIEM I ROZMARYNEM


Oliwki kojarzą mi się ze śródziemnomorskimi klimatami, często w restauracjach greckich lub włoskich na powitanie podaje się oliwki. Ja bardzo je lubię, ale wiem, że jedni kochają, inni wręcz odwrotnie. Myślę, że przyczyną niechęci może być cierpki smak oliwek z zalewy solankowej. Dlatego proponuję fajną przekąskę, czyli oliwki marynowane w oliwie z czosnkiem i rozmarynem. Takie oliwki mają o wiele delikatniejszy smak, a oliwa czosnkowo-rozmarynowa świetnie nadaje się do maczania chleba. Chyba nie ma nic lepszego i prostszego, co też dobrze komponuje się z lekkim winem. Najlepiej marynować duże oliwki, które są bardziej jędrne i według mnie smaczniejsze. Oczywiście możecie dodać inne zioła lub ostrą papryczkę, też będzie smakowicie, serdecznie zachęcam do spróbowania 🙂

Przepis:
około 250 gr oliwek (waga bez zalewy)
około 1,5 szklanki oliwy dobrej jakości
4 ząbki czosnku
4 gałązki rozmarynu

Oliwki bez zalewy solankowej wkładamy do szklanego słoika. Oliwę z rozmarynem i czosnkiem pokrojonym na połówki lub ćwiartki wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu przez około 5 minut, aż przyprawy zaczną pachnieć, ale oliwa nie może się zagotować. Odstawiamy z ognia na około 2 – 3 minuty i zalewamy oliwki marynatą razem z czosnkiem i rozmarynem (muszą być zanurzone w oliwie), zakręcamy słoik. Odstawiamy na noc do lodówki, a najlepiej na dwie, żeby smaki się przegryzły. Smacznego 🙂

30 odpowiedzi do “OLIWKI MARYNOWANE W OLIWIE Z CZOSNKIEM I ROZMARYNEM”

  1. Z nieba mi spadłaś z tym przepisem. Mam pakę oliwek , syn przywiózł mi z Grecji. Zjadłam kilka i zastanawiałam sie co z nimi zrobić aby się nie zmarnowały. Lecę do kuchni grzać oliwę.

  2. No i ja właśnie zaliczam się do kategorii osób nie pałających jakimkolwiek ciepłym uczuciem do oliwek. Za to mój mąż uwielbia je w każdej postaci.
    Pozdrawiam serdecznie:)

Pozostaw odpowiedź Pełnia Smaków Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.