KANAPECZKI W MEKSYKAŃSKIM STYLU

przez | 22 stycznia 2020


To oczywiście nie są kanapki, jakie podaje się w Meksyku, to bardziej połączenie produktów typowych dla meksykańskiej kuchni, czyli awokado, kukurydzy, kiełbasy chorizo, pomidorów. Do kanapek użyłam awokado w formie guacamole, aby stanowiło podstawę dla pozostałych dodatków. W każdym razie myślę, że w efekcie wyszły fajne, smaczne i kolorowe mini kanapki. Pasują na karnawałową fiestę lub spotkanie z przyjaciółmi. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
pół bagietki pokrojonej w małe kanapki
(sos guacamole)
1 – 2 dojrzałe awokado
2 – 3 łyżki soku z limonki
1 – 2 łyżeczki oliwy
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól do smaku
Dodatki: 2 łyżki kukurydzy z puszki, pomidorki koktajlowe, kawałek chorizo

Miąższ awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Chorizo kroimy na plasterki, podsmażamy na patelni teflonowej przez około pół minuty z każdej strony, aby wytopić tłuszcz, przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik. Na każdą kanapkę nakładamy guacamole, po dwa plasterki chorizo, połówkę pomidorka i kukurydzę. Podajemy od razu, bo guacamole szybko ciemnieje. Smacznego 🙂

38 myśli nt. „KANAPECZKI W MEKSYKAŃSKIM STYLU

  1. coosure

    Aż teraz uświadomiłam sobie, jak dawno jadłam jakiekolwiek kanapeczki. Meksykańskie dania i kuchnia nie jest dla mnie, ale taka kanapeczka z mixem tylko warzyw mogłabym sobie zrobić 😀 Tych nie zjem, rzecz jasna ale .. mam kogoś, kto się ucieszy 😀

    Odpowiedz
  2. Kamila

    Awokado to jest to :), a kanapki zawsze uratują sytuację, gdy wpadają niespodziewani goście. A takie kanapki to jeszcze zachwycą 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.