DAKTYLE NADZIEWANE MASCARPONE I ORZECHAMI

przez | 10 stycznia 2020


Daktyle nadziewane orzechami to podobno popularna przekąska marokańska. Nie byłam w Maroku, ale pomysł mi się bardzo spodobał, tym bardziej, że udało mi się kupić duże daktyle odmiany Medjool, które łatwiej nadziewać, niż mniejsze gatunki. Dodałam też serek mascarpone wymieszany z miodem, żeby było jeszcze smaczniej. To może być też fajny deser, szczególnie dla osób, które dbają o dietę, a z początkiem roku i noworocznymi postanowieniami często zakładamy zrzucenie kilku kilogramów, a na takie słodkości możemy sobie pozwolić bez większych wyrzutów sumienia 🙂 nie podaję dokładnie liczby składników, ale na pewno sobie poradzicie 🙂

Przepis:
duże daktyle najlepiej odmiany Medjool
serek mascarpone
miód
orzechy

Daktyle nacinamy wzdłuż, jeśli mają pestkę, to ją usuwamy, nakładamy mascarpone wymieszany z miodem, a na wierzch połówkę orzecha pekan lub włoskiego. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

24 komentarze do „DAKTYLE NADZIEWANE MASCARPONE I ORZECHAMI

  1. Agnieszka

    W tej postaci jeszcze daktyli nie jadłam. Przyznam, że nie darzę ich zbytnią kulinarną sympatią, za słodkie. Albo nie jadłam jeszcze dobrych daktyli 😉
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *