Tarta to świetne danie kuchni francuskiej, można ją przygotować na słodko lub słono. Najbardziej lubię na kruchym cieście z różnymi dodatkami, tym razem to wędzony łosoś i delikatne pory, zatopione w sosie jajeczno-śmietanowym z odrobiną parmezanu. Tarta jest pyszna, a dodatkową motywacją do jej upieczenia była nowa foremka z ruchomym dnem, którą udało mi się wreszcie kupić. Dzięki temu tartę łatwiej wyjąć i przenieść na talerz. Spróbowałam też trochę odchudzić tartę i zmieszałam śmietanę z gęstym jogurtem greckim pół na pół. Francuska klasyka, która zawsze pysznie smakuje, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę do tarty o średnicy 21 – 24 cm):
200 gr mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
100 gr zimnego masła (na godzinę wkładamy do zamrażarki)
1 żółtko
1 – 2 łyżki lodowatej wody
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
2 małe pory (biała i jasnozielona część)
2 łyżki masła
szczypta tartej gałki muszkatołowej
150 gr łososia wędzonego na zimno
½ szklanki śmietany
½ szklanki greckiego jogurtu
2 duże jajka
sól i pieprz
25 gr tartego parmezanu
Najpierw przygotujemy ciasto (ja robię to w malakserze). Mieszamy mąkę z solą, dodajemy zimne masło w małych kawałkach (ja ścieram na tarce o dużych oczkach), gdy powstaną grudki, dodajemy żółtko i wodę, zagniatamy szybko ciasto, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość foremki, przekładamy do formy i wylepiamy dno i boki, robimy nakłucia widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Pory kroimy wzdłuż na pół, dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy na cienkie półplasterki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pory, lekko solimy, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 10 minut, doprawiamy pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię, wkładamy na ciasto papier do pieczenia obciążony fasolą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 10 minut, zdejmujemy papier z fasolą i ciasto pieczemy jeszcze przez 10 minut. Nakładamy na ciasto pory, łososia pokrojonego w małe kawałki i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, jogurtem i serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce przez około 15 minut i podajemy. Smacznego 🙂
Świetny pomysł na tartę wytrawną,bardzo apetycznie wygląda 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Ładna 🙂
ale pyszne połączenie, kruche ciasto i łosoś!
Tak, też lubię takie połączenie 🙂
M
Przed chwilą zjadłam kolację, ale tak sobie patrzę na tą tartę i stwierdzam, że chyba znów zgłodniałam;) Przepysznie wygląda:)
To tym bardziej polecam 🙂 pozdrawiam 🙂
M
Z chęcią wypróbujemy przepis 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
Takie tarty uwielbiam! Są świetnym posiłkiem do zabrania ze sobą do pracy, by ugościć gości, czy jako różne dania: śniadanie, obiad… rewelacja! A połączenie smaków – moje ulubione, mniam 🙂
Dziękuję bardzo, warto zrobić, choć wymaga trochę wysiłku 🙂
M
apetyczna tarta
Moje smaki, pychotka!
Fajnie, serdecznie polecam 🙂
M
Ciekawe połączenie. Tarta wygląda super. 😉
Dziękuję bardzo 🙂
M
Świetny pomysł na obiad niecodzienny 🙂
Zgadza się, pozdrawiam 🙂
M
Bardzo lubię tarty, i te wytrawne, i te “na słodko”. Dość często je przygotowuję. Nadzienie porowo-łososiowe z Twojego przepisu bardzo mi się podoba.
Serdecznie pozdrawiam:)
Bardzo mi miło, serdecznie polecam 🙂
M
Połączenie pora i łososia musi być pyszne 🙂
Pasują do siebie, zachęcam do spróbowania 🙂
M
Wygląda smakowicie 🙂
Chętnie się skuszę na taki większy kawałek.
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Pysznie wygląda kochana 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Apetycznie wygląda
Oh so nice darling
This looks super yummy
xx
Thanks a lot 🙂
M
Wygląda apetycznie.
Uwielbiam tartę, a jeśli jeszcze do tego dokładasz ser parmezan… mmm pychotka
Warto się skusić, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Ależ bym sobie taką zjadła 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Cudowna tarta! Prezentuje się obłędnie smacznie! <3
Bardzo dziękuję 🙂
M
Lubię tarty ♥
Lubię tarty, choć przyznam szczerze, że rzadko je przygotowuje
Ja też, trochę pracochłonne, ale od czasu do czasu warto się poświęcić 🙂
M
Rewelacja:) Wygląda pysznie, pozdrawiam:)
Dziękuję bardzo 🙂
M
To już moje smaki coś dla mnie
Muszę kupić sobie formę na tartę, bo jeszcze nigdy jej nie piekłam nawet nie wiem dlaczego. Fajny przepis
Ja też ostatnio stawiam na tarty i lubię eksperymentować z farszem. Z rybką natomiast nie robiłam nigdy. Czas to zmienić. Fajny przepis 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂