KRUCHA TARTA Z ŁOSOSIEM I POREM

przez | 13 stycznia 2020

Tarta to świetne danie kuchni francuskiej, można ją przygotować na słodko lub słono. Najbardziej lubię na kruchym cieście z różnymi dodatkami, tym razem to wędzony łosoś i delikatne pory, zatopione w sosie jajeczno-śmietanowym z odrobiną parmezanu. Tarta jest pyszna, a dodatkową motywacją do jej upieczenia była nowa foremka z ruchomym dnem, którą udało mi się wreszcie kupić. Dzięki temu tartę łatwiej wyjąć i przenieść na talerz. Spróbowałam też trochę odchudzić tartę i zmieszałam śmietanę z gęstym jogurtem greckim pół na pół. Francuska klasyka, która zawsze pysznie smakuje, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę do tarty o średnicy 21 – 24 cm):
200 gr mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
100 gr zimnego masła (na godzinę wkładamy do zamrażarki)
1 żółtko
1 – 2 łyżki lodowatej wody
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
2 małe pory (biała i jasnozielona część)
2 łyżki masła
szczypta tartej gałki muszkatołowej
150 gr łososia wędzonego na zimno
½ szklanki śmietany
½ szklanki greckiego jogurtu
2 duże jajka
sól i pieprz
25 gr tartego parmezanu

Najpierw przygotujemy ciasto (ja robię to w malakserze). Mieszamy mąkę z solą, dodajemy zimne masło w małych kawałkach (ja ścieram na tarce o dużych oczkach), gdy powstaną grudki, dodajemy żółtko i wodę, zagniatamy szybko ciasto, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość foremki, przekładamy do formy i wylepiamy dno i boki, robimy nakłucia widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Pory kroimy wzdłuż na pół, dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy na cienkie półplasterki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pory, lekko solimy, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 10 minut, doprawiamy pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię, wkładamy na ciasto papier do pieczenia obciążony fasolą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 10 minut, zdejmujemy papier z fasolą i ciasto pieczemy jeszcze przez 10 minut. Nakładamy na ciasto pory, łososia pokrojonego w małe kawałki i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, jogurtem i serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce przez około 15 minut i podajemy. Smacznego 🙂

46 komentarzy do „KRUCHA TARTA Z ŁOSOSIEM I POREM

  1. Martynka

    Takie tarty uwielbiam! Są świetnym posiłkiem do zabrania ze sobą do pracy, by ugościć gości, czy jako różne dania: śniadanie, obiad… rewelacja! A połączenie smaków – moje ulubione, mniam 🙂

    Odpowiedz
  2. Dorota

    Bardzo lubię tarty, i te wytrawne, i te “na słodko”. Dość często je przygotowuję. Nadzienie porowo-łososiowe z Twojego przepisu bardzo mi się podoba.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Ja też, trochę pracochłonne, ale od czasu do czasu warto się poświęcić 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *