PIKANTNE PEKANY Z PIECA


Lubię coś podjadać podczas oglądania filmu lub czytania książki. Świetnie nadają się do tego pieczone orzechy, to jest wersja pikantna, ale też trochę słodka, właściwie mieszają się tu ze sobą różne smaki. Użyłam pekanów, bo są popularne w Meksyku, ale mogą też być inne rodzaje orzechów lub blanszowane migdały. Myślę, że to świetna przekąska na każdą porę roku, a na pewno na długie jesienne wieczory 🙂

Przepis:
250 gr orzechów pekan
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki pieprzu lub pieprzu cayenne jeśli ma być bardziej ostre
1 łyżeczka sosu sojowego

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy sól i cukier, mieszamy aż się rozpuszczą, dodajemy sos sojowy i pozostałe przyprawy, mieszamy, wrzucamy pekany, mieszamy tak aby pokryły się masłem i przyprawami, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak, by warstwa orzechów była pojedyncza i najlepiej, by się nie stykały ze sobą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczmy przez 12 – 15 minut. Wyjmujemy z pieca, pozostawiamy na około 3 – 4 minuty i podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego 🙂

23 odpowiedzi do “PIKANTNE PEKANY Z PIECA”

  1. Bardzo lubię wszelkie orzechy. Pecan nie są moimi ukochanymi, ale zawsze zastanawiam się co z nich zrobić, gdy już mam w jakiejś mieszance. Dziękuję za dobry pomysł kulinarny do wykorzystania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.