Pasta z wędzonej makreli to smaczne i proste smarowidło, które świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Pasuje zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Sprawdzi się też na przyjęciach i imprezach, wtedy można ją podać na plasterkach ogórka lub małych kosteczkach z chleba pumpernikiel. Pasta jest lekka i wyrazista w smaku. Sama wędzona makrela jest bardzo zdrowa, ale ma jak dla mnie zbyt ostry smak, a w postaci pasty bardzo ją lubię. Mnie najbardziej smakuje z dodatkiem kiszonego lub małosolnego ogórka. Pastę przygotowałam jeszcze przed powrotem do Meksyku. Tutaj byłoby niestety to niemożliwe, bo nie widziałam nigdzie ani wędzonej makreli, ani tym bardziej ogórków kiszonych. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 wędzona makrela
125 gr kremowego serka, np. philadelphia
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
Kawałki makreli bez ości i skóry miksujemy z drobno pokrojoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, serkiem i przyprawami na gładką pastę, wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy z chlebem lub innymi dodatkami i ogórkiem kiszonym lub małosolnym. Smacznego 🙂
Coś dla mnie, makrelę bardzo lubię 🙂
Super, gorąco polecam 🙂
M
w dzieciństwie mama robiła co tydzień, muszę do niej wrócić!
Tym bardziej polecam serdecznie 🙂
M
Uwielbiam wszelakie pasty do pieczywa, i z mięsa i ryb i jaj i warzyw i często je robię. Z makreli robię również, ale inne wersje, Twoją bardzo chętnie wypróbuję 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Bardzo mi miło, mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
M
Uwielbiam rybne pasty!
Wieki nie jadłam takiej pasty. Kiedyś w domu rodzinnym mama często nam robiła. Muszę skorzystać z Twojego przepisu i przygotować mojej rodzince na kolację. Na pewno im posmakuje.
Bardzo się cieszę, życzę smacznego 🙂
M
Uwielbiam takie pasty! Idealne do porannej kanapki 🙂
Tak, pasują i na śniadanie i na kolację 🙂
M
Idealna na śniadanko lub kolacje,pyszna 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Bardzo lubię takie pasty, z makreli robię też paprykarz ☺
Super, paprykarz też musi być pyszny 🙂
M
zapomnialam kompletnie o pysznej makreli musze kupi c
Warto się skusić 🙂
M
jak ja tęsknię za wędzoną makrelą! Super pasta 🙂
No właśnie takie smaki też często za mną chodzą 🙂
M
U mnie ostatnio częściej tuńczyk, ale narobiłaś mi smaka na makrelę 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Makreli nie lubię skubać ale pastę z makreli uwielbiam 🙂
Wyjmować ości też nie lubię, ale warto się pomęczyć 🙂
M
uwielbiam takie pasty
Dobry pomysł na urozmaicenie śniadań i kolacji 🙂
Bardzo lubię 🙂
coś dla mnie, chętnie bym to widziała na moim talerzu 🙂
Takie pyszności w sam raz dla mnie
Dawno nie robiłam tego typu pasty 😉