PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI

przez | 22 października 2019


Pasta z wędzonej makreli to smaczne i proste smarowidło, które świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Pasuje zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Sprawdzi się też na przyjęciach i imprezach, wtedy można ją podać na plasterkach ogórka lub małych kosteczkach z chleba pumpernikiel. Pasta jest lekka i wyrazista w smaku. Sama wędzona makrela jest bardzo zdrowa, ale ma jak dla mnie zbyt ostry smak, a w postaci pasty bardzo ją lubię. Mnie najbardziej smakuje z dodatkiem kiszonego lub małosolnego ogórka. Pastę przygotowałam jeszcze przed powrotem do Meksyku. Tutaj byłoby niestety to niemożliwe, bo nie widziałam nigdzie ani wędzonej makreli, ani tym bardziej ogórków kiszonych. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 wędzona makrela
125 gr kremowego serka, np. philadelphia
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz

Kawałki makreli bez ości i skóry miksujemy z drobno pokrojoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, serkiem i przyprawami na gładką pastę, wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy z chlebem lub innymi dodatkami i ogórkiem kiszonym lub małosolnym. Smacznego 🙂

29 komentarzy do „PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI

  1. Klimaty Agness

    Uwielbiam wszelakie pasty do pieczywa, i z mięsa i ryb i jaj i warzyw i często je robię. Z makreli robię również, ale inne wersje, Twoją bardzo chętnie wypróbuję 😀
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    Odpowiedz
  2. Katarzyna

    Wieki nie jadłam takiej pasty. Kiedyś w domu rodzinnym mama często nam robiła. Muszę skorzystać z Twojego przepisu i przygotować mojej rodzince na kolację. Na pewno im posmakuje.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *