Zapiekanka to zawsze fajny pomysł na obiad lub kolację. Najczęściej przygotowuję zapiekankę z makaronu lub ziemniaków, ale dzisiaj to wersja meksykańska więc podstawą dania jest kukurydza. Głównym dodatkiem jest słodka papryka czerwona i zielona, oprócz niej cebula, trochę ostrej papryczki, aromat czosnku, jajka i odrobina mąki. W wersji oryginalnej dodaje się też sporo cukru, ale ja dodałam tylko szczyptę, bo kukurydza i tak jest słodka. Można też dodać kiełbasę, jeśli to ma być samodzielne danie. Jeśli zapiekanka ma stanowić dodatek do obiadu, to myślę, że opcja wegetariańska wystarczy. Zapiekanka jest lekka, odrobinę słodka, trochę pikantna. Zachęcam do spróbowania 🙂
Przepis:
2 puszki kukurydzy (po odsączeniu około 450 gr kukurydzy)
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 ząbki czosnku zmiażdżone
1 ostra papryczka
1 cebula
3 jajka
3-4 łyżki mąki pszennej (w zależności od stopnia wilgotności masy)
sól i pieprz
szczypta cukru
2 łyżki oliwy
Papryki kroimy na pół, usuwamy ogonek i pestki, ze słodkich papryk odkrawamy kilka cienkich pasków do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i paprykę, smażymy mieszając przez około 2 minuty, dodajemy czosnek, smażymy na dużym ogniu przez około 3 minuty, zestawiamy z ognia do ostygnięcia, wyjmujemy czosnek. Odsączoną kukurydzę miksujemy na gładką masę, dodajemy lekko ubite jajka, podsmażone papryki z cebulą i mąkę, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, sporą ilością pieprzu i cukrem, przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, wyrównujemy wierzch, dekorujemy papryką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 35 minut. Wyjmujemy, pozostawiamy na około 10 minut i podajemy. Smacznego 🙂
Moja rodzinka uwielbia wszelkie zapiekanki. a ja lubię je robić. Taka wersja z kukurydzy na pewno by im posmakowała. Zapisane do wypróbowania.
Bardzo się cieszę, życzę smacznego 🙂
M
O, zdecydowanie coś dla mnie, uwielbiamy zapiekanki☺☺
Fajnie, bardzo się cieszę 🙂
M
dawno nie robilam zapiekanki 😛
To dobra okazja, żeby zrobić, polecam 🙂
M
Bardzo lubię kukurydzę, więc dla mnie pychotka 🙂
Ciekawa propozycja. Nie przypuszczałam, że z kukurydzy można przygotować zapiekankę:)
Danie meksykańskie, tutaj kukurydza jest popularna, polecam serdecznie 🙂
M
uwielbiam kukurydzę 🙂 przepis w sam raz dla mnie 🙂
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
Ciekawy przepis, zapiekanka pewnie by mi smakowała:)
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Bardzo pomysłowa i zapewne smaczna 🙂
Warto spróbować 🙂
M
Lubię takie zapiekanki ❤
Mniam! Uwielbiam takie zapiekanki 🙂 Propozycja zdecydowanie dla mnie.
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Ale ta zapiekanka kusi!
To dobrze, będzie mi miło, jeśli się skusisz 🙂
M
Już widzę, że ją przygotuję 🙂
Super, bardzo mi miło 🙂
M
Taka wersja zapiekanki jest wprost do podania dla mojego męża 🙂 On po prostu kocha kukurydzę 🙂
Super, mam nadzieję, że będzie zadowolony 🙂
M
apetycznie wygląda
nie mogę się napatrzeć na ten cudny kolor 🙂 pyszności!
Dziękuję, gorąco polecam 🙂
M
Bardzo lubię zapiekanki, fajna forma jednogarnkowej potrawy 😀 Ta kukurydziana wersja jest dla mnie całkowitym zaskoczeniem, bardzo ciekawa i na pewno pyszna 😀
Dziękuję bardzo i zachęcam do spróbowania 🙂
M
Wygląda bardzo smakowicie – jesień to świetny czas na zapiekanki 🙂
Rewelacyjna zapiekaneczka 🙂