ZAPIEKANKA Z KUKURYDZY


Zapiekanka to zawsze fajny pomysł na obiad lub kolację. Najczęściej przygotowuję zapiekankę z makaronu lub ziemniaków, ale dzisiaj to wersja meksykańska więc podstawą dania jest kukurydza. Głównym dodatkiem jest słodka papryka czerwona i zielona, oprócz niej cebula, trochę ostrej papryczki, aromat czosnku, jajka i odrobina mąki. W wersji oryginalnej dodaje się też sporo cukru, ale ja dodałam tylko szczyptę, bo kukurydza i tak jest słodka. Można też dodać kiełbasę, jeśli to ma być samodzielne danie. Jeśli zapiekanka ma stanowić dodatek do obiadu, to myślę, że opcja wegetariańska wystarczy. Zapiekanka jest lekka, odrobinę słodka, trochę pikantna. Zachęcam do spróbowania 🙂

Przepis:
2 puszki kukurydzy (po odsączeniu około 450 gr kukurydzy)
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 ząbki czosnku zmiażdżone
1 ostra papryczka
1 cebula
3 jajka
3-4 łyżki mąki pszennej (w zależności od stopnia wilgotności masy)
sól i pieprz
szczypta cukru
2 łyżki oliwy

Papryki kroimy na pół, usuwamy ogonek i pestki, ze słodkich papryk odkrawamy kilka cienkich pasków do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i paprykę, smażymy mieszając przez około 2 minuty, dodajemy czosnek, smażymy na dużym ogniu przez około 3 minuty, zestawiamy z ognia do ostygnięcia, wyjmujemy czosnek. Odsączoną kukurydzę miksujemy na gładką masę, dodajemy lekko ubite jajka, podsmażone papryki z cebulą i mąkę, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, sporą ilością pieprzu i cukrem, przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, wyrównujemy wierzch, dekorujemy papryką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 35 minut. Wyjmujemy, pozostawiamy na około 10 minut i podajemy. Smacznego 🙂

31 odpowiedzi do “ZAPIEKANKA Z KUKURYDZY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.