ZAPIEKANKA DROŻDŻOWA Z KURCZAKIEM

przez | 18 sierpnia 2019


Trochę się zastanawiałam, jak nazwać to danie, z jednej strony przypomina angielską zapiekankę (chicken pie), ale nadzienie jest bardziej w meksykańskim stylu, niż typowo brytyjskie. Właściwie to oczywiście nazwa nie ma znaczenia, najważniejszy jest smak i wygląd, a z tych jestem zadowolona. Na przygotowania trzeba poświęcić trochę czasu, bo ciasto drożdżowe musi wyrosnąć, nadzienie też wymaga trochę pracy, ale całość wychodzi naprawdę bardzo smaczna, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę o średnicy 20 – 23 cm)
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko
75 gr masła stopionego i wystudzonego
130 – 150 ml letniego mleka
(farsz)
500 gr piersi kurczaka pokrojonej w kostkę 1,5 cm
1 średnia cebula pokrojona w małą kostkę
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 mała czerwona papryka pokrojona w małą kostkę
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
3 pomidory sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w małą kostkę (bez pestek)
1/2 puszki groszku (odsączonego)
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, ostra papryka w proszku

1 łyżka bułki tartej
1 żółtko
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało lekkie ciasto. Ja mieszam mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego w postaci haka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, paprykę i czosnek, lekko solimy, smażymy mieszając na średnim ogniu przez około 3 minuty, dodajemy kurczaka, smażymy mieszając przez około 5 minut, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, smażymy mieszając przez około 5 minut, żeby odparować wodę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, dodajemy groszek, masło i przesianą mąkę, żeby zagęścić farsz, smażymy mieszając przez około 3 minuty, odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, posypany mąką, odcinamy 1/3, pozostałe 2/3 rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wykładamy formę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, lekko dociskając, odcinamy końce ciasta wystające poza formę i dodajemy do pozostałego ciasta, posypujemy ciasto w formie łyżką bułki tartej, wykładamy farsz, wyrównujemy, przykrywamy rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta, dociskamy brzegi, żeby obie części ciasta były zlepione (jeśli zostaną kawałki ciasta to wycinamy z nich ozdoby), smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym żółtkiem, na środku nacinamy na krzyż, żeby para mogła uchodzić. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35 – 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy na 10 – 15 minut do ostygnięcia i podajemy. Smacznego 🙂

32 myśli nt. „ZAPIEKANKA DROŻDŻOWA Z KURCZAKIEM

  1. Justyna

    Jadłabym to. Jak ja uwielbiam takie wytrawne dania na bazie ciast czy to właśnie drożdżowych, czy kruchych, czy francuskim. Mniam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.