ZAPIEKANKA DROŻDŻOWA Z KURCZAKIEM

przez | 18 sierpnia 2019


Trochę się zastanawiałam, jak nazwać to danie, z jednej strony przypomina angielską zapiekankę (chicken pie), ale nadzienie jest bardziej w meksykańskim stylu, niż typowo brytyjskie. Właściwie to oczywiście nazwa nie ma znaczenia, najważniejszy jest smak i wygląd, a z tych jestem zadowolona. Na przygotowania trzeba poświęcić trochę czasu, bo ciasto drożdżowe musi wyrosnąć, nadzienie też wymaga trochę pracy, ale całość wychodzi naprawdę bardzo smaczna, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę o średnicy 20 – 23 cm)
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko
75 gr masła stopionego i wystudzonego
130 – 150 ml letniego mleka
(farsz)
500 gr piersi kurczaka pokrojonej w kostkę 1,5 cm
1 średnia cebula pokrojona w małą kostkę
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 mała czerwona papryka pokrojona w małą kostkę
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
3 pomidory sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w małą kostkę (bez pestek)
1/2 puszki groszku (odsączonego)
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, ostra papryka w proszku

1 łyżka bułki tartej
1 żółtko
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało lekkie ciasto. Ja mieszam mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego w postaci haka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, paprykę i czosnek, lekko solimy, smażymy mieszając na średnim ogniu przez około 3 minuty, dodajemy kurczaka, smażymy mieszając przez około 5 minut, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, smażymy mieszając przez około 5 minut, żeby odparować wodę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, dodajemy groszek, masło i przesianą mąkę, żeby zagęścić farsz, smażymy mieszając przez około 3 minuty, odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, posypany mąką, odcinamy 1/3, pozostałe 2/3 rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wykładamy formę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, lekko dociskając, odcinamy końce ciasta wystające poza formę i dodajemy do pozostałego ciasta, posypujemy ciasto w formie łyżką bułki tartej, wykładamy farsz, wyrównujemy, przykrywamy rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta, dociskamy brzegi, żeby obie części ciasta były zlepione (jeśli zostaną kawałki ciasta to wycinamy z nich ozdoby), smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym żółtkiem, na środku nacinamy na krzyż, żeby para mogła uchodzić. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35 – 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy na 10 – 15 minut do ostygnięcia i podajemy. Smacznego 🙂

32 komentarze do „ZAPIEKANKA DROŻDŻOWA Z KURCZAKIEM

  1. Justyna

    Jadłabym to. Jak ja uwielbiam takie wytrawne dania na bazie ciast czy to właśnie drożdżowych, czy kruchych, czy francuskim. Mniam!

    Odpowiedz

Skomentuj Dorota z kobietytomy.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *