KREM Z KUKURYDZY Z CHORIZO


Kukurydza była uprawiana w Meksyku już co najmniej 4,5 tys. lat p.n.e. Do Europy trafiła po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Najbardziej popularna odmiana, to kukurydza żółta, ale może być także biała, czerwona, niebieska, czarna. Kukurydza może być używana do różnych dań, dzisiaj zapraszam na zupę krem z kukurydzy z dodatkiem kiełbasy chorizo. Ten krem jest słodki, delikatny, bardzo kremowy, a chorizo dodaje mu charakteru. Zupa jest pożywna, gęsta i dodaje energii. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
100 gr kiełbasy chorizo
1 łyżeczka oliwy
2 puszki kukurydzy (po odcedzeniu około 360 gr kukurydzy)
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 duży ziemniak obrany, pokrojony w kostkę
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżeczka masła
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól i pieprz

W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo pokrojone w plasterki, smażymy z obu stron, aż się przyrumieni i wytopi tłuszcz, przekładamy na ręcznik papierowy. Do garnka dodajemy masło, cebulę, kawałki ziemniaka, czosnek, odsączoną kukurydzę, smażymy mieszając na dużym ogniu przez 2 minuty, wlewamy bulion, dodajemy paprykę w proszku, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Miksujemy na gładko, przecieramy przez sitko, przelewamy na talerze, podajemy z podsmażoną kiełbasą, dekorujemy natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego 🙂

31 Replies to “KREM Z KUKURYDZY Z CHORIZO”

  1. Na kukurydzę mam długie zęby. Bardzo rzadko korzystam z niej przygotowując potrawy. Zaskoczyła mnie dwukrotnie moja starsza córka, gdy na jakimś rodzinnym spotkaniu, uraczyła gości pyszną kremową zupą. Byłam zachwycona smakiem. Okazało się, że głównym jej składnikiem była kukurydza właśnie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.