Awokado – jedno kochają inni nienawidzą. Ja kiedyś nie lubiłam, a teraz uwielbiam, mogę jeść codziennie. W Meksyku wykorzystuje się awokado dosyć często, nie tylko do sosu guacamole, ale też do zupy. To rodzaj rosołu z kurczakiem i awokado. Myślę, że chłodnik z awokado i ogórka, to lepszy pomysł na upalne dni. Pożywny, orzeźwiający, o aksamitnej konsystencji, dzięki dodatkowi awokado. Jeszcze taka ciekawostka, polska nazwa awokado to smaczliwka wdzięczna 🙂 Bardzo serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(2 porcje)
1 średni ogórek
1 dojrzałe awokado
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1,5 szklanki jogurtu greckiego
sok z 1/2 limonki
sól i pieprz
kilka kostek lodu lub 1/2 szklanki zimnej wody mineralnej
kawałek zielonej papryczki chili (opcjonalnie)
Ogórek przekroić wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, usunąć pestki, resztę pokroić na kawałki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ. Kawałki ogórka i awokado przełożyć do miksera, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z limonki, jogurt, kostki lodu lub wodę i chili, wszystko zmiksować, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i podawać. Ja lubię gęsty chłodnik, jeśli wolicie mniej gęsty to można dodać więcej jogurtu, lodu lub wody. Smacznego 🙂
Jestem ciekawa jak smakuje taki chłodnik 🙂
Ja z tych, co awokado lubią 😉
To myślę, że będzie Ci smakować 🙂
M
Przyznam, że też dość późno polubiłam się z awokado 😉
Lepiej późno niż wcale, ja też od niedawna bardzo lubię 🙂
M
Piękny kolor, samo zdrowie ☺
Dziękuję, też tak myślę, pozdrawiam 🙂
M
No ja się do awokado jeszcze nie przekonałam. Może kiedyś…
Może w tym chłodniku 🙂
M
Pyszny i zdrowy chłodnik 🙂 Idealny na takie upały jak dziś 😀
Dziękuję bardzo 🙂
M
Oh very good recipe
xx
Thanks a lot 🙂
M
Takiego chłodnika jeszcze nie próbowałam. Jestem bardzo ciekawa jego smaku. Przetestuję przepis po powrocie z urlopu:)
Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
O! To musi być pycha! Chętnie wypróbuję, bo moje smaki!
Super, mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
M
Ciekawe zestawienie składników. Aż skuszę się ją wykonać bo jestem ciekawa smaku
Bardzo się cieszę, gorąco polecam 🙂
M
Jaki piękny kolorek! 🙂
Dziękuję, też lubię taką delikatną zieleń 🙂
M
Musi to być pyszne połączenie 🙂
Warto spróbować, polecam serdecznie 🙂
M
MA śliczny kolor 🙂
Robiłam kiedyś podobny chłodnik i był pyszny. Muszę powtórzyć 🙂
Jak dla mnie avocado tylko do sosów i chłodników 🙂 Pięknie Ci wyszło
Dziękuję, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Zamiast limonki polecam ocet winny 🙂
Dziękuję za radę, przy okazji na pewno wypróbuję 🙂
Pozdrawiam 🙂
M
Prezentue się bardzo pysznie 😉
Raj na ziemi, gdzie mozna sie najesc awokado do syta!