KOKTAJL MARGARITA


Margarita (lub Marguerita) to znany meksykański koktajl na bazie tequili. Bardzo prosto się go robi, klasyczny przepis zawiera tylko trzy składniki: tequila, triple-sec (Curacao lub Cointreau) i sok z limonki. Ważne, żeby koktajl był mocno schłodzony. Nie wiadomo dokładnie kiedy i w jakich okolicznościach powstał pomysł na tego drinka, ale podobno został stworzony przez barmana dla kobiety, której imieniem został nazwany. Dla większego efektu brzeg kieliszka smaruje się kawałkiem limonki, następnie odwraca do góry nóżką i zanurza w soli, aby obkleiła brzeg. To ładnie wygląda, ale podczas picia nie każdemu smakuje warstwa soli. W każdym razie drink jest smaczny i orzeźwiający. Jeśli chodzi o proporcje, to ja lubię taką samą ilość każdego ze składników, ale można oczywiście je zmienić, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(1 drink)
30 ml tequili
30 ml likieru Cointreau lub Curacao
30 ml soku z limonki

Do shakera wrzucamy kilka kostek lodu, dodajemy tequilę, Cointreau, sok z limonki i dokładnie mieszamy.
Przelać przez sitko do wcześniej przygotowanego kieliszka. Można dodać jeszcze kostki lodu i udekorować plasterkami limonki. Smacznego 🙂

Przed wyjazdem do Meksyku zostałam wyposażona przez moje koleżanki z taki sprzęt do Margarity w wersji basenowej, niestety jeszcze nie miałam okazji go wypróbować 🙂

32 Replies to “KOKTAJL MARGARITA”

  1. Z przyjemnością wypiłabym taką schłodzoną Margaritę w upalny wieczór 🙂 Pozdrowienia z upalnej i burzowej w ostatnich dniach Polski 🙂

  2. Ostatnio namiętnie wręcz przygotowuje drinki, a to dla gości, a to dla siebie. Oczywiście nie wszystkie są z procentem. Ale taka Margerita to na pewno zaiwta na naszym stole jak goście przybędą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.