CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO

przez | 25 lipca 2019


Awokado – jedno kochają inni nienawidzą. Ja kiedyś nie lubiłam, a teraz uwielbiam, mogę jeść codziennie. W Meksyku wykorzystuje się awokado dosyć często, nie tylko do sosu guacamole, ale też do zupy. To rodzaj rosołu z kurczakiem i awokado. Myślę, że chłodnik z awokado i ogórka, to lepszy pomysł na upalne dni. Pożywny, orzeźwiający, o aksamitnej konsystencji, dzięki dodatkowi awokado. Jeszcze taka ciekawostka, polska nazwa awokado to smaczliwka wdzięczna 🙂 Bardzo serdecznie polecam 🙂

Przepis:
(2 porcje)
1 średni ogórek
1 dojrzałe awokado
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1,5 szklanki jogurtu greckiego
sok z 1/2 limonki
sól i pieprz
kilka kostek lodu lub 1/2 szklanki zimnej wody mineralnej
kawałek zielonej papryczki chili (opcjonalnie)

Ogórek przekroić wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, usunąć pestki, resztę pokroić na kawałki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ. Kawałki ogórka i awokado przełożyć do miksera, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z limonki, jogurt, kostki lodu lub wodę i chili, wszystko zmiksować, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i podawać. Ja lubię gęsty chłodnik, jeśli wolicie mniej gęsty to można dodać więcej jogurtu, lodu lub wody. Smacznego 🙂

30 myśli nt. „CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO

    1. Magda Autor wpisu

      Lepiej późno niż wcale, ja też od niedawna bardzo lubię 🙂
      M

      Odpowiedz
  1. Dorota

    Takiego chłodnika jeszcze nie próbowałam. Jestem bardzo ciekawa jego smaku. Przetestuję przepis po powrocie z urlopu:)

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Dziękuję za radę, przy okazji na pewno wypróbuję 🙂
      Pozdrawiam 🙂
      M

      Odpowiedz

Skomentuj Katarzyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.