AROMATYCZNA MEKSYKAŃSKA KAWA (CAFE DE OLLA)

przez | 23 lipca 2019


To będzie trochę jak powrót do przeszłości, do czasów, gdy nie było ekspresów do kawy. Dzisiaj zapraszam na tradycyjną meksykańską kawę. Jest bardzo aromatyczna, mocna i słodka. Smakuje zupełnie inaczej, niż kawa z ekspresu. Parzona tradycyjną metodą, czyli w garnku. Nazwa pochodzi właśnie od nazwy wyrabianych ręcznie glinianych naczyń o grubym dnie (ollas de barra). W czasie parzenia dodaje się korę cynamonu, goździki, skórkę pomarańczową i nierafinowany cukier trzcinowy tzw. piloncillo (można zastąpić zwykłym cukrem trzcinowym). Kawę podaje się czarną lub z odrobiną mleka lub śmietanki. Kawa zawsze towarzyszy ciastkom lub ciasteczkom. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
(3 – 4 filiżanki)
750 ml wody
kawałek kory cynamonu ok. 8 cm
3 goździki
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
60 gr cukru trzcinowego (może być inny rodzaj)
8 łyżek grubo mielonej kawy

Do rondla wlewamy wodę, dodajemy cynamon i goździki, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy cukier, rodzynki i skórkę z pomarańczy, mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 3 minuty, wsypujemy kawę, przykrywamy i gotujemy 3 minuty. Wyłączamy ogień, pozostawiamy na 2 minuty, przecedzamy przez gęste sitko i podajemy, u mnie z ciasteczkiem w kształcie ananasa. Smacznego 🙂


Tak wygląda cukier piloncillo, sprzedawany w Meksyku w postaci rożków, który przed użyciem jest ścierany.

32 myśli nt. „AROMATYCZNA MEKSYKAŃSKA KAWA (CAFE DE OLLA)

  1. Katarzyna

    Jako wielka fanka kawy chętnie taką wypróbuje 🙂 pijam z cynamonem, ale z resztą składników jeszcze nie miałam zaszczytu

    Odpowiedz
  2. Agnieszka

    Uuuuu zdecydowanie do spróbowania…. jestem ogromnie ciekawa jej smaku!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.