AROMATYCZNA MEKSYKAŃSKA KAWA (CAFE DE OLLA)


To będzie trochę jak powrót do przeszłości, do czasów, gdy nie było ekspresów do kawy. Dzisiaj zapraszam na tradycyjną meksykańską kawę. Jest bardzo aromatyczna, mocna i słodka. Smakuje zupełnie inaczej, niż kawa z ekspresu. Parzona tradycyjną metodą, czyli w garnku. Nazwa pochodzi właśnie od nazwy wyrabianych ręcznie glinianych naczyń o grubym dnie (ollas de barra). W czasie parzenia dodaje się korę cynamonu, goździki, skórkę pomarańczową i nierafinowany cukier trzcinowy tzw. piloncillo (można zastąpić zwykłym cukrem trzcinowym). Kawę podaje się czarną lub z odrobiną mleka lub śmietanki. Kawa zawsze towarzyszy ciastkom lub ciasteczkom. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
(3 – 4 filiżanki)
750 ml wody
kawałek kory cynamonu ok. 8 cm
3 goździki
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
60 gr cukru trzcinowego (może być inny rodzaj)
8 łyżek grubo mielonej kawy

Do rondla wlewamy wodę, dodajemy cynamon i goździki, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy cukier, rodzynki i skórkę z pomarańczy, mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 3 minuty, wsypujemy kawę, przykrywamy i gotujemy 3 minuty. Wyłączamy ogień, pozostawiamy na 2 minuty, przecedzamy przez gęste sitko i podajemy, u mnie z ciasteczkiem w kształcie ananasa. Smacznego 🙂


Tak wygląda cukier piloncillo, sprzedawany w Meksyku w postaci rożków, który przed użyciem jest ścierany.

32 Replies to “AROMATYCZNA MEKSYKAŃSKA KAWA (CAFE DE OLLA)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.