TRUSKAWKI I RABARBAR POD KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ (crumble)


Chyba wpadłam w rabarbarowy nałóg, dzisiaj znowu będę Was “męczyć” wypiekami z rabarbarem, ale tym razem jeszcze z dodatkiem truskawek. To połączenie bardzo mi smakuje, kwaskowy rabarbar i słodkie truskawki. Do tego kokosowa chrupiąca kruszonka, to deser idealny. Robi się go szybko, nie wymaga dużo pracy i efekt jest niezwykle smaczny. Dobry moment, aby wykorzystać jednocześnie rabarbar i truskawki, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(4 porcje)
2 średnie łodygi rabarbaru
12 dużych truskawek
4 łyżeczki cukru brzozowego lub trzcinowego
1 łyżeczka masła do wysmarowania kokilek
(kruszonka)
25 gramów zimnego masła
25 gramów wiórków kokosowych
20 gramów mąki orkiszowej tortowej
20 gramów cukru brzozowego lub trzcinowego

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Z rabarbaru odcinamy końcówki, resztę łodyg kroimy na 1 cm kawałki, z truskawek odcinamy ogonek, kroimy na ćwiartki. Składniki kruszonki mieszamy w malakserze do uzyskania grudek. Do kokilek wysmarowanych masłem wkładamy rabarbar i truskawki, posypujemy łyżeczką cukru, delikatnie mieszamy, wierzch posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika na około 20 – 25 minut i pieczmy, aż kruszonka się przyrumieni. Wyjmujemy i czekamy 2 – 3 minuty, aż odrobinę ostygnie. Smacznego 🙂

26 Replies to “TRUSKAWKI I RABARBAR POD KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ (crumble)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.