SZNYCLE Z INDYKA ZAPIEKANE Z SOSEM PIECZARKOWYM


Taki obiad to prawdziwa uczta. Delikatne sznycle z indyka w pysznym śmietanowym sosie pieczarkowym, zapieczone pod serową pierzynką. Tak przygotowane danie to świetny pomysł na rodzinny obiad, prosty a jednocześnie niebanalny. Nie wymaga dużego wysiłku, a efekt jest bardzo smaczny. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
sznycle z indyka o grubości około 1 cm (o łącznej wadze około 800 – 900 gr)
500 gr pieczarek
1 średnia cebula
3 łyżki masła
3 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminku
1/4 szklanki gorącej wody
1/3 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki kwaśnej śmietany
60 gr startego parmezanu
Sól, pieprz

Sznycle doprawiamy z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i kminkiem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju, smażymy mięso z obu stron po około minucie na złoty kolor, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę, na patelni rozgrzewamy pozostałe masło i olej, smażymy cebulę przez 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy lekko solą i tymiankiem, smażymy mieszając przez około 5 minut, aż woda odparuje, dodajemy czosnek, mieszamy, dodajemy wymieszaną śmietankę, śmietanę i wodę, podgrzewamy mieszając przez około 2 minuty. Zestawiamy z ognia. Do żaroodpornego naczynia przekładamy połowę sosu pieczarkowego, układamy mięso w jednej warstwie, dodajemy pozostały sos, posypujemy tartym serem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 – 25 minut, aż ser się lekko zrumieni. Smacznego 🙂

11 Replies to “SZNYCLE Z INDYKA ZAPIEKANE Z SOSEM PIECZARKOWYM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.