WIELKANOCNA PASCHA POMARAŃCZOWA


Pascha to specjalny deser przygotowywany z okazji świąt Wielkanocnych. Na moim stole pojawiła się kilka lat temu i od razu podbiła nasze serca i podniebienia. W tym roku to wersja o smaku pomarańczowym, uwielbiam jej aksamitną konsystencję, delikatny aromat, słodycz bakalii oraz rustykalny wygląd. W klasycznej recepturze używa się mleka do wyrobu domowego twarogu, ale taka uproszczona wersja świetnie się sprawdza i pysznie smakuje 🙂

To już ostatni wpis przed świętami, więc korzystając z okazji, życzę Wam bardzo radosnych i bardzo smacznych Świąt Wielkanocnych 🙂

Przepis:
500 gramów mielonego twarogu śmietankowego (jak na sernik)
125 gramów miękkiego masła
100 gramów cukru pudru
4 żółtka przetarte przez sitko (z jajek ugotowanych na twardo)
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego
50 – 100 gramów mieszanych bakalii w tym kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 paczki gazy
Do dekoracji: migdały, skórka pomarańczowa, kwiaty

Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy twaróg, żółtka, skórkę pomarańczy i likier i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dokładamy bakalie i delikatnie mieszamy łyżką. Miskę wykładamy poczwórnie złożoną gazą, przekładamy masę, przykrywamy końcami gazy. Na wierzchu kładziemy talerzyk i obciążamy np. puszką kukurydzy, wkładamy na noc do lodówki. Po wyjęciu, przekładamy delikatnie na talerz do góry nogami, odwijając z gazy, dekorujemy i podajemy. Smacznego 🙂

27 Replies to “WIELKANOCNA PASCHA POMARAŃCZOWA”

  1. Taka pascha chodzi za mną już dawno…raz zrobiłam i okazała się kompletnym niewypałem… może zrobię drugie podejście?
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

  2. U mnie w domu nigdy nie robiło się paschy, więc nawet nie wiem jak smakuje. Co roku sobie obiecuję i jakoś zawsze przy obszernym menu zabraknie dla niej miejsca. Może w tym roku…?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.