WEGAŃSKI KREM ORZECHOWO-CZEKOLADOWY


Smaczny krem wegański z orzechów nerkowca, to fajny deser akurat na poświąteczny czas. Prosty do przygotowania, choć wymaga dobrego blendera, aby uzyskać gładką konsystencję. Mój niestety jest już mocno zużyty, dlatego u mnie krem ma trochę ziarnistą strukturę, ale w smaku i tak jest bardzo dobry. Jeśli macie ochotę możecie do całego kremu dodać kakao (podwójną ilość) i wtedy uzyskacie w całości wersję czekoladową, która przypomina nutellę. Ja jednak wolę taki krem w dwóch wersjach. Dodatek owoców świetnie pasuje do całości i też ładnie wygląda, polecam gorąco 🙂

Przepis:
(2 porcje)
100 gr orzechów nerkowca
3 daktyle
1 – 2 łyżki syropu klonowego
2 łyżeczki oleju kokosowego
8 – 10 łyżek wody
1 łyżeczka kakao
owoce

Orzechy i daktyle zalewamy letnią wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Odsączamy dokładanie, blendujemy z syropem klonowym, olejem kokosowym i wodą na krem. Dzielimy krem na pół, do jednej części dodajemy kakao, mieszamy, ewentualnie dodajemy łyżeczkę wody, jeśli krem jest zbyt gęsty. Krem nakładamy łyżeczką do szklaneczek, na przemian raz warstwę z kakao, raz bez, na wierzchu układamy owoce. Smacznego 🙂

26 Replies to “WEGAŃSKI KREM ORZECHOWO-CZEKOLADOWY”

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Kiedyś wydawało mi się, że wegańskie potrawy nie mogą być smaczne, ale ostatnio sięgam po takie przepisy coraz częściej i naprawdę odkrywam bardzo ciekawe smaki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.