PASZTET Z ŁOSOSIA Z JAJKIEM

przez | 14 kwietnia 2019


Jednym z klasyków na Wielkanoc jest pasztet, najczęściej mięsny, ale możemy też przygotować wersję rybną. U mnie bardzo wszystkim smakuje pasztet z łososia z jajkiem. Pasztet rybny to ciekawa alternatywa dla pasztetów mięsnych. Jest bardzo lekki, delikatny w smaku, a co równie ważne prezentuje się bardzo apetycznie. Mnie urzekł prostotą wykonania i fantastycznym wyglądem. Pasuje szczególnie, jako świąteczna przystawka na zimno, najlepiej z delikatnym sosem chrzanowym i dekoracją z koperku. Serdecznie zachęcam do spróbowania 🙂
Przepis:
700 gramów filetu z łososia
2 jajka
1 łyżka tłustej śmietany (36%)
3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

4 jajka ugotowane na twardo i obrane

Dodatkowo bułka tarta i masło do wysmarowania formy

Umytą i dokładnie osuszoną rybę kroimy na kawałki. Miksujemy w malakserze na drobne kawałki, dodajemy jajkami, śmietanę, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz i miksujemy do połączenia składników na gładką masę. Podłużną formę (małą keksówkę) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nakładamy połowę masy, wyrównujemy powierzchnię, układamy jajka jedno za drugim, następnie nakładamy resztę masy, posypujemy łyżką bułki tartej. Foremkę wstawiamy do większej formy, nalewamy wody do 1/4 wysokości keksówki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy w kąpieli wodnej przez 45 minut. Wyjmujemy formę z piekarnika, czekamy aż ostygnie, wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z formy, kroimy i podajemy z delikatnym sosem. Smacznego 🙂

29 komentarzy do „PASZTET Z ŁOSOSIA Z JAJKIEM

  1. Marzynia

    Nigdy nie robiłam z łososia, chociaż pasztet u nas to też punkt obowiązkowy świątecznego menu (właśnie czekam, żeby podgardle wystygło i zabieram się do mielenia :-DD)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *