Jednym z klasyków na Wielkanoc jest pasztet, najczęściej mięsny, ale możemy też przygotować wersję rybną. U mnie bardzo wszystkim smakuje pasztet z łososia z jajkiem. Pasztet rybny to ciekawa alternatywa dla pasztetów mięsnych. Jest bardzo lekki, delikatny w smaku, a co równie ważne prezentuje się bardzo apetycznie. Mnie urzekł prostotą wykonania i fantastycznym wyglądem. Pasuje szczególnie, jako świąteczna przystawka na zimno, najlepiej z delikatnym sosem chrzanowym i dekoracją z koperku. Serdecznie zachęcam do spróbowania 🙂
Przepis:
700 gramów filetu z łososia
2 jajka
1 łyżka tłustej śmietany (36%)
3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
4 jajka ugotowane na twardo i obrane
Dodatkowo bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Umytą i dokładnie osuszoną rybę kroimy na kawałki. Miksujemy w malakserze na drobne kawałki, dodajemy jajkami, śmietanę, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz i miksujemy do połączenia składników na gładką masę. Podłużną formę (małą keksówkę) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nakładamy połowę masy, wyrównujemy powierzchnię, układamy jajka jedno za drugim, następnie nakładamy resztę masy, posypujemy łyżką bułki tartej. Foremkę wstawiamy do większej formy, nalewamy wody do 1/4 wysokości keksówki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy w kąpieli wodnej przez 45 minut. Wyjmujemy formę z piekarnika, czekamy aż ostygnie, wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z formy, kroimy i podajemy z delikatnym sosem. Smacznego 🙂
Rzeczywiście świetna alternatywa dla klasycznego mięsnego pasztetu. Prezentuje się również wspaniale:)
pyszna propozycja na Wielkanoc:)
Niesamowita propozycja, nie dość, że niebanalna to jeszcze jak wygląda 😉
Pyszny łosoś z jajem 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wygląda smakowicie <3 :*
Pasztet dobra rzecz 😉
O matko, to musi być pyszne, zapisuję do wypróbowania ☺
Bardzo mi miło 🙂
M
Przepięknie prezentuje się, to może być gwiazda wielkanocnego stołu!
Dziękuję, mam taką nadzieję 🙂
M
Fajny przepis zwłaszcza na święta sie przyda:)
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Nigdy nie jadłyśmy takiego rybnego pasztetu 🙂
To może się skusicie 🙂
M
Ale pyszności. I jakie proste do zrobienia 🙂
Przyznam, że takiego pasztetu jeszcze nie jadłam. Ciekawy 🙂
Warto spróbować, polecam 🙂
M
W ubiegłym roku robiłam mięsny, więc może w tym roku pokuszę się o taki łososiowy… wygląda apetycznie 🙂
Bardzo gorąco polecam 🙂
M
Ciekawa i pięknie wyglądająca propozycja 🙂
Super pomysł – świetnie wygląda i tak też zapewne smakuje 🙂
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Pyszny, nie robiłam takiego 🙂
Dziękuję, warto się skusić 🙂
M
Super pomysł, idealny pasztet na wielkanoc 🙂
dziękuję bardzo 🙂
M
Robiłam pasztety z ryb, ale nigdy z łososia, ma cudny kolor i na pewno świetnie smakuje 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Nigdy nie robiłam z łososia, chociaż pasztet u nas to też punkt obowiązkowy świątecznego menu (właśnie czekam, żeby podgardle wystygło i zabieram się do mielenia :-DD)