Smaczny krem wegański z orzechów nerkowca, to fajny deser akurat na poświąteczny czas. Prosty do przygotowania, choć wymaga dobrego blendera, aby uzyskać gładką konsystencję. Mój niestety jest już mocno zużyty, dlatego u mnie krem ma trochę ziarnistą strukturę, ale w smaku i tak jest bardzo dobry. Jeśli macie ochotę możecie do całego kremu dodać kakao (podwójną ilość) i wtedy uzyskacie w całości wersję czekoladową, która przypomina nutellę. Ja jednak wolę taki krem w dwóch wersjach. Dodatek owoców świetnie pasuje do całości i też ładnie wygląda, polecam gorąco 🙂
Przepis:
(2 porcje)
100 gr orzechów nerkowca
3 daktyle
1 – 2 łyżki syropu klonowego
2 łyżeczki oleju kokosowego
8 – 10 łyżek wody
1 łyżeczka kakao
owoce
Orzechy i daktyle zalewamy letnią wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Odsączamy dokładanie, blendujemy z syropem klonowym, olejem kokosowym i wodą na krem. Dzielimy krem na pół, do jednej części dodajemy kakao, mieszamy, ewentualnie dodajemy łyżeczkę wody, jeśli krem jest zbyt gęsty. Krem nakładamy łyżeczką do szklaneczek, na przemian raz warstwę z kakao, raz bez, na wierzchu układamy owoce. Smacznego 🙂
Wyglada bardzo smacznie 😉
Muszę kiedyś spróbować jak smakuje syrop klonowy.
Uwielbiam krem na bazie nerkowców! Świetnie się prezentują te słoiczki 🙂
Zapraszam też do siebie- justmegik.com
Dziękuję bardzo, zapraszam 🙂
M
ale pysznie wygląda:)
Uwielbiam takie pyszne vege połączenia! Twoje wypróbuję na pewno! <Mniam <3
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Pyszny, muszę kiedyś zrobić ☺
Warto się skusić 🙂
M
Jejku, prezentuje się cudnie, muszę wypróbować 🙂
Bardzo mi miło, polecam serdecznie 🙂
M
Pyszny i zdrowy… no i na dodatek piękny :))
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Dziękuję bardzo, pozdrawiam 🙂
M
Wygląda smacznie ale akurat za orzechowymi kremami nie przepadam 😉
Ostatnio mocno polubiłam nerkowce 🙂 Taki deser też by mi zasmakował 🙂 Tak czuję
To fajnie, zachęcam do spróbowania 🙂
M
Bardzo apetyczny 🙂
Uwielbiam takie pyszne deserki 🙂
bardzo fajnie wygląda
Wygląda bardzo apetycznie. Kiedyś wydawało mi się, że wegańskie potrawy nie mogą być smaczne, ale ostatnio sięgam po takie przepisy coraz częściej i naprawdę odkrywam bardzo ciekawe smaki 🙂
Dziękuję, gorąco polecam 🙂
M
Jeju! Wygląda cudownie <3
brzmi i wygląda bardzo smacznie:)
Na nerkowcach powstają cudne kremy, takie “maślane” 😀
Tak, zgadza się 🙂
M
Ten krem musi być bardzo pyszny! 🙂