Jajka i biała kiełbasa to dania, które pojawiają się chyba na wszystkich Wielkanocnych stołach. U mnie oczywiście także, ale w tym roku w trochę nietypowej formie, bo jako koreczki z białej kiełbasy, jajek przepiórek, żeby było bardziej odświętnie i ogórków kiszonych. Do tego odrobina chrzanowego sosu i do dekoracji szczypiorek. To prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna przystawka w świątecznym stylu. To też łatwy sposób na wykorzystanie pozostałej po świątecznym śniadaniu kiełbasy i podanie tego dania w świąteczny poniedziałek. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 biała duża kiełbasa ugotowana
2 średnie ogórki kiszone
12 jajek przepiórek ugotowanych na twardo
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki tartego chrzanu
sól i pieprz
łyżeczka posiekanego szczypiorku
Kiełbasę i ogórki kroimy na plasterki 0,5 cm grubości. Na każdym plasterku kiełbasy układamy plasterek ogórka i jedno obrane jajko, spinamy wykałaczką. Majonez mieszamy z chrzanem, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, nakładamy na jajka, posypujemy szczypiorkiem i podajemy. Smacznego 🙂
Super na Wielkanoc:)
Zanim przeczytałam co to, myślałam,że to mini mozzarella. A jednak jajeczko;)
Na Wielkanoc musi być jajeczko 🙂
M
Takie proste, a takie fajne. Chętnie zrobię 🙂
Bardzo mi miło 🙂
M
pyszna przekąska i dekoracja stołu;)
Ale sprytny pomysł. Podoba mi się takie fajne podanie – i nic się nie marnuje….jeżeli coś w ogóle zostanie;)
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
super przekaska
Pyszna świąteczna przystawka 🙂
Czuję już Wielkanoc 🙂 Dzięki za ciekawą propozycję 😉
Dziękuję i polecam się 🙂
M
Świetny pomysł ☺
Świetna przekąska 🙂
ojacie! jakie proste do roboty a jakie swietnie! Jem oczami! 😀 <3
Dziękuję, proste i fajny efekt, polecam gorąco 🙂
M
Uwielbiam takie przekąski na jeden kęs, są świetnym pomysłem na wszelkie spotkania, mniejsze i większe :)) Ten zestaw jest super, na pewno wykorzystam pomysł 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Gorąco polecam 🙂
M
Dla wielbicieli smaków 😉
Bardzo mi się Twój pomysł podoba. Taki sposób podania kiełbasy jest atrakcyjny 🙂
Świetny pomysł. Uwielbiam jajka przepiórcze.