KORECZKI Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKAMI PRZEPIÓREK

przez | 1 kwietnia 2019


Jajka i biała kiełbasa to dania, które pojawiają się chyba na wszystkich Wielkanocnych stołach. U mnie oczywiście także, ale w tym roku w trochę nietypowej formie, bo jako koreczki z białej kiełbasy, jajek przepiórek, żeby było bardziej odświętnie i ogórków kiszonych. Do tego odrobina chrzanowego sosu i do dekoracji szczypiorek. To prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna przystawka w świątecznym stylu. To też łatwy sposób na wykorzystanie pozostałej po świątecznym śniadaniu kiełbasy i podanie tego dania w świąteczny poniedziałek. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
1 biała duża kiełbasa ugotowana
2 średnie ogórki kiszone
12 jajek przepiórek ugotowanych na twardo
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki tartego chrzanu
sól i pieprz
łyżeczka posiekanego szczypiorku

Kiełbasę i ogórki kroimy na plasterki 0,5 cm grubości. Na każdym plasterku kiełbasy układamy plasterek ogórka i jedno obrane jajko, spinamy wykałaczką. Majonez mieszamy z chrzanem, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, nakładamy na jajka, posypujemy szczypiorkiem i podajemy. Smacznego 🙂

19 komentarzy do „KORECZKI Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKAMI PRZEPIÓREK

  1. Ewa

    Super na Wielkanoc:)
    Zanim przeczytałam co to, myślałam,że to mini mozzarella. A jednak jajeczko;)

    Odpowiedz
  2. Agnieszka

    Ale sprytny pomysł. Podoba mi się takie fajne podanie – i nic się nie marnuje….jeżeli coś w ogóle zostanie;)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

    Odpowiedz
  3. Klimaty Agness

    Uwielbiam takie przekąski na jeden kęs, są świetnym pomysłem na wszelkie spotkania, mniejsze i większe :)) Ten zestaw jest super, na pewno wykorzystam pomysł 😀
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    Odpowiedz

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *