Kiedyś przygotowywałam pierś kurczaka w boczku i bardzo fajnie smakowała w takiej wersji. Dzisiaj mam podobne danie, ale polędwiczkę w boczku. Mięso jest bardzo soczyste, a boczek chrupiący, całość pysznie smakuje. Możemy je podać na ciepło na obiad lub na kolację na zimno. To prosty i szybki sposób na ciekawie podaną polędwiczkę, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 500 gr
6 plastrów boczku (parzonego lub wędzonego)
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz
1 łyżka oleju
Mięso kroimy w poprzek na pół, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem (pieprzu dosyć sporo). Każdy kawałek mięsa zawijamy w 3 plastry boczku. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy lekko olej, układamy na nim mięso, smażymy na średnim ogniu po około 3 – 4 minuty z obu stron. Patelnię wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut (jeśli nie mamy patelni, którą można wstawić do piekarnika, to przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, wcześniej nagrzanego w piekarniku). Wyjmujemy mięso, czekamy około 3 – 4 minuty, żeby odpoczęło i podajemy. Smacznego 🙂
polędwiczka i boczek to duet idealny;)
Pyszne jest takie mięsko ☺
Bardzo pyszny pomysł
Dla tych co lubią mięso 😉
Idealne połączenie 🙂
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis 🙂
Wyglądają smakowicie!
Polędwiczki to moje ulubione wieprzowe mięso. Zawsze piekę je w towarzystwie boczku. Pycha:)
wyglądają i smakują bardzo smakowicie:)
Nas najbardziej przyciągnął drugi plan, czyli nabrałyśmy ochoty na kalafior <3
super, wygląda bardzo smakowicie i coś czuję, że też tak smakuje…
bardzo pysznie wygląda
Prezentuje się ciekawie 🙂
Jaka aromatyczna jest tak przyrządzona polędwiczka 🙂