Niedawno przygotowywałam w ten sposób kawałki kurczaka i tak nam smakowały, że wykorzystałam ten patent do ryby. Panierowanie w migdałach i
pieczenie, to też fajny sposób na urozmaicenie ryby. Dzięki dodatkowi przypraw danie jest lekko pikantne, jest także mniej kaloryczne od tradycyjnie smażonej ryby, bo nie zawiera mąki i tłuszczu. Najlepiej podać paluszki z ulubionym sosem, u mnie z chrznowym. Bardzo gorąco polecam 🙂
Przepis:
500 gr filetu z dorsza
1 duże jajko
100 gr tartych migdałów
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Tarte migdały i przyprawy dokładnie mieszamy w głębokim talerzu. Jajko wybijamy do drugiego talerza i roztrzepujemy. Rybę kroimy w poprzek na kawałki około 2,5 – 3 cm. Każdy kawałek ryby najpierw zanurzamy z każdej strony w jajku, a następnie w migdałach, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 – 25 minut. Wyjmujemy, od razu podajemy, smacznego 🙂
Paluszki rybne robiłam w bułce tartej, ale w migdałach na pewno są lepsze 🙂
Warto spróbować, serdecznie polecam 🙂
M
Domowe na pewno lepsze od gotowych 😉
Już sobie wyobrażam ten smak, super 🙂
Świetny pomysł, nie wpadłabym na to 😀
Dziękuję i gorąco polecam 🙂
M
ale mi smaku zrobiłas
To bardzo fajnie, wart się skusić 🙂
M
Domowe najlepsze☺
Pyszne, domowe najlepsze 🙂
Tak, też tak uważam 🙂
M
Wyglądają przepysznie 🙂 uwielbiam paluszki rybne, uwielbiam ryby! 🙂 muszę wykonać taki przepis, no po prostu muszę, mam wielkiego smaka 🙂
Pozdrawiam ciepło ♡
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Wyglądają bosko ❤❥
Wyglądają na pyszne i chrupiące 🙂
pysznie wyglądają:) z chęcią bym zjadła
Chętnie byśmy takie spróbowały 🙂
Zjadłabym 🙂
Smakowity miałaś obiad 🙂
ryby z migdałami jeszcze nie jadłam