DOMOWE PALUSZKI RYBNE (PIECZONE)


Niedawno przygotowywałam w ten sposób kawałki kurczaka i tak nam smakowały, że wykorzystałam ten patent do ryby. Panierowanie w migdałach i
pieczenie, to też fajny sposób na urozmaicenie ryby. Dzięki dodatkowi przypraw danie jest lekko pikantne, jest także mniej kaloryczne od tradycyjnie smażonej ryby, bo nie zawiera mąki i tłuszczu. Najlepiej podać paluszki z ulubionym sosem, u mnie z chrznowym. Bardzo gorąco polecam 🙂

Przepis:
500 gr filetu z dorsza
1 duże jajko
100 gr tartych migdałów
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Tarte migdały i przyprawy dokładnie mieszamy w głębokim talerzu. Jajko wybijamy do drugiego talerza i roztrzepujemy. Rybę kroimy w poprzek na kawałki około 2,5 – 3 cm. Każdy kawałek ryby najpierw zanurzamy z każdej strony w jajku, a następnie w migdałach, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 – 25 minut. Wyjmujemy, od razu podajemy, smacznego 🙂

20 Replies to “DOMOWE PALUSZKI RYBNE (PIECZONE)”

  1. Wyglądają przepysznie 🙂 uwielbiam paluszki rybne, uwielbiam ryby! 🙂 muszę wykonać taki przepis, no po prostu muszę, mam wielkiego smaka 🙂
    Pozdrawiam ciepło ♡

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.