POLĘDWICZKA PO WĘGIERSKU

przez | 10 marca 2019


Kuchnia węgierska obfituje w mięso i paprykę. Do tego dania często wykorzystuje się schab, ale myślę, że polędwiczka też bardzo pasuje, bo jest delikatna i jędrna. Węgrzy tradycyjnie używają smalcu, jednak ja wolę olej lub klarowane masło. To proste danie, a jednocześnie smaczne i niebanalne. Mięso jest miękkie i komponuje się z paprykowym sosem, węgierskiego charakteru dodaje też salami. Serdecznie polecam 🙂

Przepis:
1 polędwiczka wieprzowa (o wadze 500 gr)
3 łyżki oleju
1 łyżka klarowanego masła
1 cebula
5 plasterków salami
2 łyżki słodkiej wędzonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 listki laurowe
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz

Cebulę i salami kroimy w małą kostkę. Polędwiczkę bez błon i tłuszczu kroimy na 2 cm plastry, układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na grubość 5 – 6 mm. Na dużej patelni teflonowej rozgrzewamy olej i masło, wkładamy cebulę i salami i smażymy mieszając na małym ogniu przez około 3 minuty, przesuwamy na brzeg, układamy mięso, smażymy przez około 2 – 3 minuty, posypujemy przesianą mąką, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez około 2 – 3 minuty. Dodajemy wodę, oba rodzaje papryki, listek laurowy, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, przykrywamy i dusimy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy, np. z ryżem lub ziemniakami albo quinoa. Smacznego 🙂

25 komentarzy do „POLĘDWICZKA PO WĘGIERSKU

  1. Dorota

    Polędwiczki to moje ulubione wieprzowe mięso. Zwykle piekę je zaplecione w warkocz z boczkiem i paskami marchwi. Twój przepis jest bardzo kuszący. Wypróbuję z całą pewnością:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *