Kuchnia węgierska obfituje w mięso i paprykę. Do tego dania często wykorzystuje się schab, ale myślę, że polędwiczka też bardzo pasuje, bo jest delikatna i jędrna. Węgrzy tradycyjnie używają smalcu, jednak ja wolę olej lub klarowane masło. To proste danie, a jednocześnie smaczne i niebanalne. Mięso jest miękkie i komponuje się z paprykowym sosem, węgierskiego charakteru dodaje też salami. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 polędwiczka wieprzowa (o wadze 500 gr)
3 łyżki oleju
1 łyżka klarowanego masła
1 cebula
5 plasterków salami
2 łyżki słodkiej wędzonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 listki laurowe
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
Cebulę i salami kroimy w małą kostkę. Polędwiczkę bez błon i tłuszczu kroimy na 2 cm plastry, układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na grubość 5 – 6 mm. Na dużej patelni teflonowej rozgrzewamy olej i masło, wkładamy cebulę i salami i smażymy mieszając na małym ogniu przez około 3 minuty, przesuwamy na brzeg, układamy mięso, smażymy przez około 2 – 3 minuty, posypujemy przesianą mąką, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez około 2 – 3 minuty. Dodajemy wodę, oba rodzaje papryki, listek laurowy, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, przykrywamy i dusimy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy, np. z ryżem lub ziemniakami albo quinoa. Smacznego 🙂
Fajny sposób na polędwiczkę 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
moje smaki 🙂
zapisuje do wypróbowania przepis:)
Super, życzę smacznego 🙂
M
Mięsożercom może posmakować 😉
Polędwiczki to moje ulubione wieprzowe mięso. Zwykle piekę je zaplecione w warkocz z boczkiem i paskami marchwi. Twój przepis jest bardzo kuszący. Wypróbuję z całą pewnością:)
Bardzo się cieszę, polecam 🙂
M
Już bym zjadła 🙂
Ależ pyszności, muszę kupić polędwiczkę☺
Dziękuję, warto spróbować 🙂
M
Świetne danie 🙂 Bardzo lubię mocno paprykowe mięso.
Bardzo mi miło 🙂
M
ja też zamiast smalcu użyłabym masła. Rzeczywiście ciekawe danie, do wypróbowania
Serdecznie polecam 🙂
M
Węgierskie pyszności zawsze na tak 🙂
Super, tak trzymać 🙂
M
Mniam, mniam, fajnie wygląda. Bardzo apetyczne. Moje smaki 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Nie wiem czy kiedykolwiek jadłam polędwiczki wieprzowe 😀
No niemożliwe 🙂
M
Salami i papryka to pyszny duet. Świetny pomysł na obiad.
Tak, też lubię to połączenie 🙂
M
Prezentują się pysznie 🙂
takie pyszności to bym sobie zjadła