FIT CIASTO CZEKOLADOWE (BEZ MĄKI I TŁUSZCZU)


Po ostatnich karnawałowych szaleństwach przyszedł czas postu. To jednak nie oznacza, że będąc na diecie musimy rezygnować ze słodkości, po prostu wystarczy zmodyfikować sposób ich przygotowania, aby stały się fit. Takie właśnie jest to ciasto, oparte na ciecierzycy, bananie, kakao i jajkach, bez mąki, bez tłuszczu, a jeśli zamiast białego cukru użyjemy cukru brzozowego, to będzie jeszcze zdrowsze. W smaku mocno czekoladowe, lekkie i smaczne. Jeśli wierzch ciasta trochę popęka, jak u mnie, to polecam przykryć to białą pierzynką z serka mascarpone i owocami. Można sobie pozwolić na to ciasto bez wyrzutów sumienia. Warto spróbować 🙂
Przepis:
1 puszka ciecierzycy
1 średni dojrzały banan
3 jajka w temperaturze pokojowej
2,5 łyżki kakao
4 łyżki cukru brzozowego (xylitol)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli

Odsączoną i przepłukaną zimną wodą ciecierzycę miksujemy na gładką masę, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy do małej keksówki, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 45 minut, sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie, przekładamy na talerz. Dekorujemy mascarpone wymieszanym z 2 łyżkami miodu i owocami. Smacznego 🙂

31 Replies to “FIT CIASTO CZEKOLADOWE (BEZ MĄKI I TŁUSZCZU)”

  1. Ale pyyyyszne cacho! I te truskawki *.* Ciasto z ciecierzycy robiłam raz, ale nie w wersji czekoladowej, więc bardzo chętnie bym takie spróbowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.