CHACZAPURI – GRUZIŃSKIE CHLEBKI Z SEREM I JAJKIEM


Nigdy nie byłam w Gruzji, więc nie znam tradycyjnego smaku tego chlebka, ale od kiedy zobaczyłam go w programie kulinarnym chciałam spróbować. Właściwie to nie był program o kuchni gruzińskiej, tylko o piekarni w Nowym Jorku prowadzonej przez potomków osób, które w połowie XX wieku przyjechały z Gruzji do USA. Podobno chlebki mogą mieć różny kształt i nadzienie, a te przypominające łódkę, to chaczapuri azerskie. Tak więc to trochę moja wersja tego wypieku, wzorowana na tym, co udało mi się podejrzeć. Na pewno jeszcze będę piec chaczapuri, bo bardzo fajnie smakuje, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
250 gr mąki pszennej
150 ml letniej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy

80 gr sera żółtego (np. cheddar)
100 gr mozzarelli
4 małe jajka

Do miski miksera wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, cukier drożdże, mieszamy, wlewamy wodę i oliwę, mieszamy hakiem do ciasta drożdżowego na jednolitą masę, formujemy kulę, przekładamy do czystej miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny. Ser ścieramy na tarce dużych oczkach. Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną odrobiną mąki, wyrabiamy przez około minutę, dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy lub rozciągamy rękami formując owalny placek na grubość około 3 – 4 mm cm, brzegi zawijamy do środka, końce zwijamy i przekręcamy, jak dziób łódki. Środek posypujemy serem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 12 minut. Wyjmujemy z piekarnika, do każdej łódki ostrożnie wbijamy jajko (jeśli będzie duże, to może wypłynąć), wstawiamy z powrotem do piekarnika na około 3 – 4 minuty (zależy jak bardzo chcemy, aby było ścięte). Podajemy od razu po upieczeniu. Smacznego 🙂

28 Replies to “CHACZAPURI – GRUZIŃSKIE CHLEBKI Z SEREM I JAJKIEM”

  1. Chaczapuri zawsze kojarzyło mi się z nadzianym różnym mięsem i warzywami chlebkiem ale nigdy z chlebkiem z jajkiem… ciekawe:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.