NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI WIŚNIAMI I WEEKEND W PARYŻU

przez | 25 lutego 2019

Ostatni weekend spędziłam w Paryżu. Pogoda była już wiosenna, co sprzyjało spędzeniu czasu przede wszystkim na spacerach. Nie była to moja pierwsza wizyta w tym pięknym mieście, ale za każdym razem staram się odkrywać coś nowego. Bardzo lubię znane miejsca takie jak wieża Eiffla, ale lubię też po prostu chodzić ulicami, przyglądać się wystawom sklepowym i degustować kuchnię francuską. Oprócz znanych dań i deserów, tym razem skosztowałam też ślimaków. Lubię owoce morza, więc i ślimaki też mi smakowały, tym bardziej, że dodatkiem był wyrazisty sos 🙂

Łatwo zgadnąć co tu podają 🙂

Bazylika Sacré-Cœur, Crème brûlée i paryskie metro od dawna kojarzą mi się z filmem “Amelia”.

Też uwielbiam ten pyszny deser i dźwięk chrupiącego karmelu na wierzchu oraz aksamitny krem pod spodem 🙂

Kuchnia francuska to też fajne naleśniki podawane na deser z syropem klonowym, czekoladą lub owocami 🙂

Przygotowałam moją wersję takich naleśników, myślę, że wcale nie gorszą od tej paryskiej, z dodatkiem mascarpone, jogurtem i karmelizowanymi wiśniami, pychotka 🙂


Przepis:
(naleśniki)
1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
(karmelizowane wiśnie)
1 łyżka masła
2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
150 gr mrożonych wiśni

Dodatkowo serek mascarpone, jogurt naturalny lub śmietana

Na naleśniki miksujemy mleko, jogurt, jajka, dodajemy mąkę, sól i dalej chwilę miksujemy. Odstawiamy na pół godziny, dodajemy masło, miksujemy. Rozgrzewamy patelnię (niezbyt dużą 20 – 24 cm), smarujemy odrobiną masła, wlewamy małą łyżkę wazową ciasta i kolistymi ruchami rozprowadzamy ciasto cienką warstwą po całej patelni. Po około 30 sekundach, gdy powierzchnia zrobi się kremowa, a brzegi lekko zaczną odstawać, naleśnik przewracamy na druga stronę. Po usmażeniu, przekładamy na talerz i smażymy wszystkie naleśniki. Wiśnie rozmrażamy, wkładamy na patelnię teflonową z rozgrzanym masłem i miodem, smażymy mieszając na średnim ogniu przez około 2 – 3 minuty, aż staną się lśniące. Naleśniki podajemy z mascarpone (możemy wymieszać go z miodem), jogurtem i ciepłymi wiśniami. Smacznego 🙂

27 komentarzy do „NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI WIŚNIAMI I WEEKEND W PARYŻU

    1. Magda Autor wpisu

      Szkoda, jeśli lubisz owoce może, to nie ma się czego bać )
      M

      Odpowiedz
  1. Kamila

    Zazdroszczę takie weekendu 🙂 sama mam nadzieję, że zwiedzę Paryż, bo jest tam pięknie i zawsze o tym marzyłam 🙂 A kuchnia francuska wygląda obłędnie i muszę spróbować ich dań 🙂

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Na pewno Ci się uda odwiedzić Paryż i spróbować kuchni 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *