BRUKSELKA POD SEROWYM BESZAMELEM


Dzisiaj ma dla Was fajne danie z brukselki, trochę inne, niż tradycyjnie podawana z masłem i bułką tartą. Ta wersja, to danie w stylu francuskim, czyli brukselka zapiekana pod kołderką z sosu beszamelowego z dodatkiem żółtego sera. Proste i smaczne danie, które sprawdzi się o każdej porze roku, możemy podać je jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, np. na kolację. Ja właśnie najbardziej lubię taką brukselkę na kolację, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
1 opakowanie mrożonej brukselki (450 gr)
(sos beszamelowy)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
40 gr startego żółtego sera (u mnie parmezan)

Dodatkowo: masło do wysmarowania formy i 30 gr tartego żółtego sera do posypania

Brukselkę wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody, gotujemy al dente (około 5 minut od ponownego wrzenia wody po wrzuceniu brukselki) Dokładnie odcedzamy. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem przekładamy brukselkę. Na patelni lub w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, szczyptę soli, mieszamy łyżką smażąc przez około minutę na gładką masę, jak zasmażkę, zestawiamy z ognia, dolewamy mleko, mieszając rózgą, gotujemy na małym ogniu, żeby sos zgęstniał, jak budyń (około 10 minut). Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, dodajemy ser, mieszamy, przekładamy na brukselkę. Wierzch posypujemy pozostały serem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, aż wierzch się przyrumieni. Smacznego 🙂

35 Replies to “BRUKSELKA POD SEROWYM BESZAMELEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.