KRUCHE SERDUSZKA


Kruche i delikatne ciasteczka z nutką cynamonu piekłam już wcześniej. Na święta w formie gwiazdek, a na Walentynki upiekłam w formie serduszek. Robi się je bardzo prosto, z jednym nietypowym składnikiem w postaci ugotowanych na twardo żółtek. Taki sposób pochodzi podobno z terenu Podhala i dodaje kruchości. Można je zostawić bez dodatków, albo udekorować czekoladą i kolorowymi posypkami, wtedy będą wyglądać bardziej uroczyście. Fajnie je pochrupać we dwoje, np. w Walentynki, polecam gorąco 🙂
Przepis:
130 gr mąki pszennej
75 gr zimnego masła
2 ugotowane żółtka
20 gr cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka likieru migdałowego

Do dekoracji: rozpuszczona czekolada, kolorowe posypki

Żółtka przecieramy przez gęste sitko. Z mąki, soli, cukru, cynamonu i małych kawałków masła przygotowujemy ciasto, najpierw jak kruszonkę, potem dodajemy przetarte żółtka i likier i zagniatamy ciasto (ja robię to malakserem). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy podsypując odrobinę mąką na grubość około 4 – 5 mm, wycinamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 – 9 minut. Wyjmujemy, czekamy aż ostygną. Zanurzamy każde ciasteczko w rozpuszczonej czekoladzie i dekorujemy posypkami, wstawiamy do lodówki na pół godziny. Smacznego 🙂

30 odpowiedzi do “KRUCHE SERDUSZKA”

  1. Pierwszy raz spotykam się z dodaniem ugotowanych żółtek. Mój Tato pochodzi z Podhala – nie pamiętam aby któraś z jego sióstr która tam mieszka, robiła taki myk…muszę popytać moje ciocie…ciekawostka! A serduszka mega apetycznie wyglądają. Porywam jedno!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.