Dzisiaj ma dla Was fajne danie z brukselki, trochę inne, niż tradycyjnie podawana z masłem i bułką tartą. Ta wersja, to danie w stylu francuskim, czyli brukselka zapiekana pod kołderką z sosu beszamelowego z dodatkiem żółtego sera. Proste i smaczne danie, które sprawdzi się o każdej porze roku, możemy podać je jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, np. na kolację. Ja właśnie najbardziej lubię taką brukselkę na kolację, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
1 opakowanie mrożonej brukselki (450 gr)
(sos beszamelowy)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
40 gr startego żółtego sera (u mnie parmezan)
Dodatkowo: masło do wysmarowania formy i 30 gr tartego żółtego sera do posypania
Brukselkę wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody, gotujemy al dente (około 5 minut od ponownego wrzenia wody po wrzuceniu brukselki) Dokładnie odcedzamy. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem przekładamy brukselkę. Na patelni lub w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, szczyptę soli, mieszamy łyżką smażąc przez około minutę na gładką masę, jak zasmażkę, zestawiamy z ognia, dolewamy mleko, mieszając rózgą, gotujemy na małym ogniu, żeby sos zgęstniał, jak budyń (około 10 minut). Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, dodajemy ser, mieszamy, przekładamy na brukselkę. Wierzch posypujemy pozostały serem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, aż wierzch się przyrumieni. Smacznego 🙂
Zrobiłam kiedyś podobne danie z brukselki. Bardzo nam smakowało 🙂
To może powtórka 🙂
M
Kiedyś nie lubiłam brukselki a teraz ją uwielbiam 🙂 pyszna propozycja kochana 🙂
Dziękuję 🙂 Też kiedyś nie lubiłam, a teraz bardzo 🙂
M
Brukselka jest bardzo smaczna 🙂
Wygląda przepysznie 😀 Akurat ostatnio miałam ochotę na brukselkę 🙂
To świetnie się składa, pozdrawiam 🙂
M
Brukselki pod beszamelem jeszcze nie jadłam. Zapowiada się pysznie:)
Warto się skusić 🙂
M
Świetna propozycja 🙂 Lubię brukselkę i na pewno wypróbuję przepis.
Dziękuję, bardzo się cieszę 🙂
M
uwielbiam brukselkę, tę bym zjadła z apetytem;)
Super 🙂
M
Wspaniały dodatek do obiadu☺☺
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Wygląda przepysznie 🙂 Uwielbiam brukselkę! 🙂
Pozdrawiam ciepło ♡
Dziękuję bardzo 🙂
M
jak ja uwielbiam brukselkę <3 uwielbiam <3 przepis zapisuje do wypróbowania, koniecznie.
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
Bardzo lubię brukselkę, ale w tej wersji jeszcze nie próbowałam – a brzmi apetycznie 🙂
Polecam serdecznie 🙂
M
Za brukselką nie przepadam, ale może w takiej wersji bym ją polubiła 🙂
Warto sprawdzić 🙂
M
Ciekawy pomysł, muszę wypróbować 🙂
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Myślę, że w tej wersji polubiłabym brukselkę 😉
Super, bardzo mi miło 🙂
M
Takim połączeniem można by spróbować przekonać do brukselki niejedną osobę 🙂
Mam taką nadzieję 🙂
M
pyszności; tak przygotowanej brukselki jeszcze nie jadłam
Warto się skusić 🙂
M
Ja się piszę na taką brukselkę!
Super 🙂
M
Brukselka to nie nasze ulubione domowe warzywo, ale w takim wydaniu mogłoby być ok 🙂
Ja podobne danie ostatnio jadła tylko, że z brokułem i było przepyszne, więc to też takie musi być 🙂