Jamie Oliver to mój ulubiony kucharz. Zawsze czekam niecierpliwie na Jego nowe książki i programy. Tak było i tym razem, gdy tylko ukazała się nowa książka „Jamie gotuje po włosku” od razu ją kupiłam. Ta książka jest hołdem na cześć kuchni Włoch. Jamie dzieli się miłością, jaką darzy ulubioną gastronomię smakoszy z całego świata, prezentując znane i lubiane klasyki, ale też bardzo proste, domowe dania przygotowywane od lat we włoskich wiejskich domach. Na pewno będę często sięgać po te przepisy, pierwszy z nich to „turbot al forno”, czyli z pieca. Niestety nie udało mi się kupić tej ryby, ale można też użyć innego rodzaju z rodziny flądrowatych, np. halibuta. Ryba piecze się w towarzystwie całej masy fajnych dodatków, które wzbogacają smak dania, tj. boczek, grzyby, ziemniaki, czerwona cebula, czosnek, pomidorki. Całość świetnie smakuje, gorąco polecam 🙂
Przepis:
400 gr ziemniaków
1 czerwona cebula
2 grube plastry wędzonego boczku (najlepiej włoskiej pancetty)
4 ząbki czosnku
10 pomidorków koktajlowych
2 gałązki rozmarynu świeżego
około 600 gr filetu z halibuta lub turbota
150 gr grzybów, np. kurek (u mnie pieczarki)
1 cytryna
około 3 – 4 łyżki oliwy
sól, pieprz
1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
natka pietruszki
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki grubości około 0,5 – 1 cm, wrzucamy do naczynia żaroodpornego (co najmniej 20 X 30 cm). Dodajemy cebule pokrojoną w cienkie półplasterki, lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach, boczek pokrojony w paski, pomidorki, igiełki rozmarynu, skrapiamy 2 łyżkami oliwy, solimy i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Oczyszczone grzyby kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Umytą i osuszoną rybę kroimy na 4 kawałki. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, układamy na warzywach kawałki ryby, następnie grzyby i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy pozostałą łyżką oliwy i posypujemy natką pietruszki i chili pokrojoną w paseczki (jeśli używamy), możemy udekorować plasterkami z połowy cytryny. Smacznego 🙂
Ładnie przypieczone pieczarki. Taką rybę na pewno zjedliby moi rodzice 😉
To polecam dla rodziców 🙂
M
ryby uwielbiam, szczególnie ostatnio flądra mi smakuje:)
Flądry dawno nie jadłam, też muszę zrobić 🙂
M
Pysznie!
Taką rybę mogłabym jeść codziennie…
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Też kupię tę książkę,jak wszystkie Jamiego ☺☺
Polecam, bardzo fajna ta książka 🙂
M
Wspaniałe przepisy . Koniecznie muszę spróbować.
Pozdrawiam
zapraszam do mojej strony
http://krystynaczarnecka.pl/
dla chwili relaksu po obfitym posiłku.
Krystyna
Dziękuję i zapraszam ponownie 🙂
M
Dziś kupiłam mirunę. Przygotuję ją na sposób woski. Bardzo mi się ten przepis podoba:)
Super, życzę smacznego 🙂
M
Ten przepis oraz Twoje zdjęcie baaaardzo do mnie przemawiają – muszę przygotować taką rybkę:)
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M
Uwielbiam rybę z pieca! Zdrowo i pysznie!
Tak, smacznie i zdrowo, polecam 🙂
M
Pięknie wygląda, z chęcią bym zjadła 🙂
Bardzo mi miło 🙂
M
Mam tą książkę i jest świetna. A danie wygląda bardzo pysznie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Tak przygotowaną rybkę zjadłabym z przyjemnością 🙂
Polecam gorąco 🙂
M
Naprawdę ciekawy przepis, dawno nie zapiekałam ryby 🙂
To dobra okazja, żeby zrobić taką rybkę 🙂
M
Pyszna rybka, chętnie wypróbuję przepis 🙂
Super, życzę smacznego 🙂
M
Ryba z boczkiem…tak jeszcze nie jadłam:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Warto spróbować 🙂
M
Właśnie myślałam o przyrządzeniu ryby. Dobry przepis 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Bardzo apetycznie wygląda Twoja rybka.
Dziękuję bardzo 🙂
M
Dawno nie jadłam ryby. Muszę zrobić coś dobrego.
może skusimy się na taką potrawę w Wigilię!
Też kupiłam książkę “Jamie gotuje po włosku”. Jestem pod wrażeniem pięknego wydania.
Rybki lubię, pieczona jest pyszna, zapiekanki uwielbiam <3