RYBA Z PIECA

przez | 14 listopada 2018


Jamie Oliver to mój ulubiony kucharz. Zawsze czekam niecierpliwie na Jego nowe książki i programy. Tak było i tym razem, gdy tylko ukazała się nowa książka “Jamie gotuje po włosku” od razu ją kupiłam. Ta książka jest hołdem na cześć kuchni Włoch. Jamie dzieli się miłością, jaką darzy ulubioną gastronomię smakoszy z całego świata, prezentując znane i lubiane klasyki, ale też bardzo proste, domowe dania przygotowywane od lat we włoskich wiejskich domach. Na pewno będę często sięgać po te przepisy, pierwszy z nich to “turbot al forno”, czyli z pieca. Niestety nie udało mi się kupić tej ryby, ale można też użyć innego rodzaju z rodziny flądrowatych, np. halibuta. Ryba piecze się w towarzystwie całej masy fajnych dodatków, które wzbogacają smak dania, tj. boczek, grzyby, ziemniaki, czerwona cebula, czosnek, pomidorki. Całość świetnie smakuje, gorąco polecam 🙂

Przepis:
400 gr ziemniaków
1 czerwona cebula
2 grube plastry wędzonego boczku (najlepiej włoskiej pancetty)
4 ząbki czosnku
10 pomidorków koktajlowych
2 gałązki rozmarynu świeżego
około 600 gr filetu z halibuta lub turbota
150 gr grzybów, np. kurek (u mnie pieczarki)
1 cytryna
około 3 – 4 łyżki oliwy
sól, pieprz
1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
natka pietruszki

Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki grubości około 0,5 – 1 cm, wrzucamy do naczynia żaroodpornego (co najmniej 20 X 30 cm). Dodajemy cebule pokrojoną w cienkie półplasterki, lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach, boczek pokrojony w paski, pomidorki, igiełki rozmarynu, skrapiamy 2 łyżkami oliwy, solimy i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Oczyszczone grzyby kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Umytą i osuszoną rybę kroimy na 4 kawałki. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, układamy na warzywach kawałki ryby, następnie grzyby i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy pozostałą łyżką oliwy i posypujemy natką pietruszki i chili pokrojoną w paseczki (jeśli używamy), możemy udekorować plasterkami z połowy cytryny. Smacznego 🙂

36 komentarzy do „RYBA Z PIECA

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *