Babka to ciasto, które kojarzy się najczęściej z Wielkanocą, ale myślę, że jesienią też pasuje. Nie wymaga dużo pracy, a efekt zawsze smakuje. Bardzo lubię ciasto drożdżowe, szczególnie w połączeniu z owocami, robiłam już taką babkę ze śliwkami, a teraz przyszła kolej na figi. Piękny kolor to zasługa szafranu, który dodaje też odrobinę specyficznego smaku. Babkę wzbogaca też pyszna polewa z gorzkiej czekolady. Niestety nie mam długiego weekendu, bo pracuję w poniedziałek, więc pomyślałam, że takie ciasto umili mi ten dzień w pracy. Polecam serdecznie na drugie śniadanie, deser lub podwieczorek 🙂
Przepis:
(ciasto na formę z kominem o średnicy 23 cm)
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
70 ml letniego mleka
szczypta soli
50 gramów cukru
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
100 gramów stopionego i wystudzonego masła
szczypta szafranu
2 łyżki wrzącej wody
4 -5 świeżych fig
(polewa)
25 gr masła
50 gr gorzkiej czekolady
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem oraz 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut. Szafran zalewamy 2 łyżkami wrzątku, odstawiamy na 1 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, cukier, roztrzepane jajka i masło pomieszane z wodą i szafranem. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało lekkie, lśniące ciasto. Ja mieszam mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego w postaci haka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią, żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy około 2 – 3 minuty. Dłońmi posypanymi mąką formujemy gruby wałek. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy cienko mąką. Na dnie układamy połówki fig. Do formy przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 35 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto odkrywamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy z pieca, odstawiamy do ostygnięcia. Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej mieszając. Ciasto wyjmujemy z formy, na wierzch wylewamy polewę, łyżeczką rozprowadzamy, aby spłynęła trochę na brzegi. Smacznego 🙂
Pięknie wyrosła 😉
Serdecznie dziękuję 🙂
M
Wspaniała☺
Dziękuję bardzo 🙂
M
Baba drożdżowa kojarzy mi się rzeczywiście tylko z Wielkanocą. I piekę ją wyłącznie na te święta. Może czas zmienić przyzwyczajenia?
Pozdrawiam:)
Myślę, że tak 🙂
M
uwielbiam drożdżowe wypieki 🙂
Też uwielbiam o każdej porze roku 🙂
M
Bardzo apetyczna babka!
Z figami bardzo w moim guście.
Bardzo się cieszę 🙂
M
Bardzo fajnie urozmaicony wypiek. Aż ślinka cieknie 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M
mmmm… z figami, ciekawy dodatek:)
Figi pasują idealnie, polecam 🙂
m
Nie używałam nigdy fig, ani szafranu do babki. Ciekawy pomysł 🙂
Warto się skusić 🙂
M
Super! Dodatki bardzo ciekawe:)
Dodatek super, ciekawa jestem jak smakuje taka babeczka 🙂
Smakowała, warto spróbować 🙂
M
Ciekawie taka babka z figami musi smakować 🙂
Tak, gorąco polecam 🙂
M
Świetny pomysł, a ta polewa…bajka
Boska! Pięknie wygląda w środku! Mmm…Spróbowałabym nawet teraz! A jest tak późno…Aż zgłodniałam 😉
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Smakowicie wygląda 🙂 Babka dobra o każdej porze roku. Z figami jeszcze nie robiłam.
Figi fajnie smakują z babką, polecam 🙂
M
O, jakie pyszności! Gdzieś mam szafran, ale tak porządne go schowałam, że nie mogę znaleźć. Chyba kupię nowy 🙂
Może się znajdzie 🙂
M