BABKA DROŻDŻOWA Z FIGAMI, SZAFRANEM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ


Babka to ciasto, które kojarzy się najczęściej z Wielkanocą, ale myślę, że jesienią też pasuje. Nie wymaga dużo pracy, a efekt zawsze smakuje. Bardzo lubię ciasto drożdżowe, szczególnie w połączeniu z owocami, robiłam już taką babkę ze śliwkami, a teraz przyszła kolej na figi. Piękny kolor to zasługa szafranu, który dodaje też odrobinę specyficznego smaku. Babkę wzbogaca też pyszna polewa z gorzkiej czekolady. Niestety nie mam długiego weekendu, bo pracuję w poniedziałek, więc pomyślałam, że takie ciasto umili mi ten dzień w pracy. Polecam serdecznie na drugie śniadanie, deser lub podwieczorek 🙂

Przepis:
(ciasto na formę z kominem o średnicy 23 cm)
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
70 ml letniego mleka
szczypta soli
50 gramów cukru
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
100 gramów stopionego i wystudzonego masła
szczypta szafranu
2 łyżki wrzącej wody
4 -5 świeżych fig
(polewa)
25 gr masła
50 gr gorzkiej czekolady

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem oraz 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut. Szafran zalewamy 2 łyżkami wrzątku, odstawiamy na 1 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, cukier, roztrzepane jajka i masło pomieszane z wodą i szafranem. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało lekkie, lśniące ciasto. Ja mieszam mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego w postaci haka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią, żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy około 2 – 3 minuty. Dłońmi posypanymi mąką formujemy gruby wałek. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy cienko mąką. Na dnie układamy połówki fig. Do formy przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 35 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto odkrywamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy z pieca, odstawiamy do ostygnięcia. Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej mieszając. Ciasto wyjmujemy z formy, na wierzch wylewamy polewę, łyżeczką rozprowadzamy, aby spłynęła trochę na brzegi. Smacznego 🙂

28 odpowiedzi do “BABKA DROŻDŻOWA Z FIGAMI, SZAFRANEM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ”

  1. Baba drożdżowa kojarzy mi się rzeczywiście tylko z Wielkanocą. I piekę ją wyłącznie na te święta. Może czas zmienić przyzwyczajenia?
    Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.