Jeszcze raz dynia, tym razem w towarzystwie cukinii. To niezbyt częste połączenie, ale w plackach sprawdza się i fajnie smakuje. Placki pasują idealnie na obiad lub kolację. Nie tylko ładnie wyglądają, przypominając kolory jesiennych liści, ale też są bardzo smaczne. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jako dodatek można używać różnego rodzaju sosów, ale mnie smakują z dodatkiem czosnkowego twarożku, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego. Zachęcam do spróbowania 🙂
Przepis:
1 cukinia (około 300gr)
250 gr miąższu dyni bez pestek (u mnie hokkaido)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta imbiru
1 duże jajko
sól i pieprz
3 – 4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na około 15 minut, żeby puściła wodę. W tym czasie do drugiej miski ścieramy dynię na tarce o dużych oczkach. Do dyni dodajemy przyprawy, jajko i mąkę. Odciskamy cukinię i dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po łyżce masy na jeden placek, rozpłaszczamy łyżką na cienkie placki, smażymy po około 2 minuty z każdej strony, przekładamy na ręcznik papierowy. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂
Nie jadłam takich placuszków ale jadłam placuszki z cukini. Smaczne 🙂
Z dodatkiem dyni, też smaczne, polecam 🙂
m
jadłam z dyni, jadłam z cukinii, ale duetu muszę spróbować.
To smaczny duet, polecam 🙂
M
Uwielbiamy takie smaki 🙂 Chyba już wiemy co jutro na obiad 🙂
Super, życzę smacznego 🙂
M
Muszę spróbować tego połączenia
Takie połączenie smaków musi być genialne 🙂 Chętnie wypróbuję 🙂
Super, bardzo mi miło 🙂
M
Chętnie spróbuję 🙂
Placuszki z cukinii lubię, ciekawe jak smakuje te z dodatkiem dyni:)
Bardzo smaczne, polecam serdecznie 🙂
M
Smakowite placuszki <3
Widzę, że u Ciebie ostatnio króluje dynia. I dobrze, bo jest pyszna. Trzeba się nacieszyć jej smakiem. Takich placuszków z chęcią bym spróbowała 🙂
Tak, ostatnio często robię coś z dyni, bardzo ją lubię 🙂
M
Uwielbiam placki ziemniaczane i cukiniowe. Takich w wersji z dynią jeszcze nie jadłam, ale wyglądają tak apetycznie, że przy najbliższej okazji wypróbuję Twój przepis:)
Super, bardzo gorąco zachęcam 🙂
M
Bardzo lubię wszelkie warzywne placuszki. Twoje są na pewno smaczne 🙂
Z dodatkiem dyni jeszcze nie jadłam 😀
To tym bardziej polecam 🙂
M
Z dynią jeszcze nie robiłam, tylko z samą cukinią 🙂 Wyglądają na chrupiące 😉