ŚLIWKI POD CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ (CRUMBLE)

Bardzo lubię śliwki, a takie zapiekane, jeszcze bardziej, bo temperatura wydobywa z nich słodycz i pyszny sok. Do śliwek pasuje cynamon, więc ten deser też pięknie pachnie. Do zapiekania pod kruszonką pasują różne owoce, ale jesienią najbardziej smakuje mi właśnie ze śliwkami. Można go podać z bitą śmietaną albo lodami, ale bez dodatków też jest pyszny, a jeśli do przygotowania kruszonki użyjecie malaksera, to wykonanie będzie banalnie proste. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
8 śliwek
50 gramów zimnego masła w małych kawałkach
100 gramów mąki pszennej
40 gramów cukru pudru
1 – 2 łyżeczki cynamonu

Umyte i osuszone śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Składniki kruszonki mieszamy w malakserze do uzyskania grudek. Śliwki posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy, czekamy aż trochę ostygnie, bo śliwki są bardzo gorące. Podajemy, smacznego 🙂

33 odpowiedzi do “ŚLIWKI POD CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ (CRUMBLE)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.