KREM Z DYNI Z CHORIZO I FETĄ

przez | 7 października 2018

Sezon dyniowy w pełni, więc nie może zabraknąć zupy z dyni. Bardzo ją lubię i często przygotowuję różne wersje. Najczęściej wykorzystuję dynię hokkaido, ale tym razem użyłam dyni piżmowej, którą kupiłam na farmie dyni. Smak dyni podkreśla też podsmażona kiełbasa chorizo i pokruszona feta oraz przyprawy. Dzięki nim zupa jest jeszcze lepsza i bardziej pożywna, a dodatek mleczka kokosowego sprawia, że zupa jest bardzo jedwabista i kremowa. Bardzo serdecznie polecam 🙂

Przepis:
1 dynia piżmowa o wadze około 1,5 kg
120 gr chorizo
1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
1 cebula pokrojona w plasterki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka curry w proszku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 łyżki oliwy lub klarowanego masła
3 – 4 szklanki gorącej wody lub bulionu
1 szklanka mleczka kokosowego
sól, pieprz

Dodatki: pokruszona feta, natka pietruszki lub kolendra

Dynię myjemy, kroimy na kawałki, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Otrzymane części kroimy na dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chorizo i podsmażamy na średnim ogniu przez około 1 -2 minuty z każdej strony, wyjmujemy i przekładamy na ręcznik papierowy, do garnka dodajemy cebulę, ziemniaki i dynię. Smażymy 2 minuty, dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze minutę mieszając. Zalewamy wodą lub bulionem, przykrywamy i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy, miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy plasterki podsmażonej kiełbasy, pokruszoną fetę, dekorujemy natką lub kolendrą i podajemy. Smacznego 🙂

31 komentarzy do „KREM Z DYNI Z CHORIZO I FETĄ

  1. ELA

    Fety nie dodawałam jeszcze do zupy. Zupa jak jest z imbirem to jest bardzo rozgrzewająca i ten serek, musi być bardzo ciekawe połączenie. Muszę wypróbować.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *