Sezon dyniowy w pełni, więc nie może zabraknąć zupy z dyni. Bardzo ją lubię i często przygotowuję różne wersje. Najczęściej wykorzystuję dynię hokkaido, ale tym razem użyłam dyni piżmowej, którą kupiłam na farmie dyni. Smak dyni podkreśla też podsmażona kiełbasa chorizo i pokruszona feta oraz przyprawy. Dzięki nim zupa jest jeszcze lepsza i bardziej pożywna, a dodatek mleczka kokosowego sprawia, że zupa jest bardzo jedwabista i kremowa. Bardzo serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 dynia piżmowa o wadze około 1,5 kg
120 gr chorizo
1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
1 cebula pokrojona w plasterki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka curry w proszku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 łyżki oliwy lub klarowanego masła
3 – 4 szklanki gorącej wody lub bulionu
1 szklanka mleczka kokosowego
sól, pieprz
Dodatki: pokruszona feta, natka pietruszki lub kolendra
Dynię myjemy, kroimy na kawałki, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Otrzymane części kroimy na dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chorizo i podsmażamy na średnim ogniu przez około 1 -2 minuty z każdej strony, wyjmujemy i przekładamy na ręcznik papierowy, do garnka dodajemy cebulę, ziemniaki i dynię. Smażymy 2 minuty, dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze minutę mieszając. Zalewamy wodą lub bulionem, przykrywamy i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy, miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy plasterki podsmażonej kiełbasy, pokruszoną fetę, dekorujemy natką lub kolendrą i podajemy. Smacznego 🙂
Śliczny kolorem ma Twoja zupka krem lub krem 🙂
Dziękuję bardzo, pozdrawiam 🙂
M
Fety nie dodawałam jeszcze do zupy. Zupa jak jest z imbirem to jest bardzo rozgrzewająca i ten serek, musi być bardzo ciekawe połączenie. Muszę wypróbować.
To bardzo fajne połączenie, polecam serdecznie 🙂
M
jutro mam w planie zupę dyniową:)
Z chorizo i fetą jeszcze zupy dyniowej nie jadłam. Chętnie taką przygotuję:)
To super, życzę smacznego 🙂
M
Niesamowicie apetycznie się prezentuje 🙂 Zjadłabym z wielką przyjemnością i prosiła o dokładkę 😉
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
Super wygląda! Uwielbiam zupy dyniowe 🙂
Dziękuję, pozdrawiam 🙂
M
Ciekawe połączenie którego jeszcze nie próbowałam. Ta feta musi dawać fajny smak!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Gorąco polecam 🙂
M
Kremy dyniowe po prostu kochamy <3
Tak, też uwielbiam 🙂
M
Jestem ciekawa połączenie z mlekiem kokosowym. Jeszcze nie próbowałam 🙂
To dobra okazja, żeby spróbować 🙂
M
fajny pomysł- ja robię z pomarańczą, ale warto spróbować coś zmienić, prawda?
pozdrawiam serdecznie
Z pomarańczą też smaczna, ale warto spróbować też z innymi dodatkami 🙂
M
Fajne i ciekawe w smaku 🙂
Uwielbiam kremy z dyni. Dzięki za nową inspirację 🙂
Dziękuję i polecam się 🙂
M
Wspaniała zupka i dodatki 🙂 Prezentuje się niezwykle apetycznie! 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, idealna o tej porze roku 🙂
Zgadza się, pozdrawiam )
M
bardzo fajna zupa; i pomyśleć że ja kiedyś nie lubiłam dyni
Dziękuję i polecam serdecznie 🙂
M
Uwielbiam zupę dyniową 🙂
Bardzo lubię zupę z dyni. Myślę, że w tym wydaniu jest świetna 🙂
Tak, fajnie smakuje 🙂
M