PLACKI Z DYNI I CUKINII

przez | 11 października 2018

Jeszcze raz dynia, tym razem w towarzystwie cukinii. To niezbyt częste połączenie, ale w plackach sprawdza się i fajnie smakuje. Placki pasują idealnie na obiad lub kolację. Nie tylko ładnie wyglądają, przypominając kolory jesiennych liści, ale też są bardzo smaczne. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jako dodatek można używać różnego rodzaju sosów, ale mnie smakują z dodatkiem czosnkowego twarożku, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego. Zachęcam do spróbowania 🙂

Przepis:
1 cukinia (około 300gr)
250 gr miąższu dyni bez pestek (u mnie hokkaido)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta imbiru
1 duże jajko
sól i pieprz
3 – 4 łyżki mąki pszennej

olej do smażenia

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na około 15 minut, żeby puściła wodę. W tym czasie do drugiej miski ścieramy dynię na tarce o dużych oczkach. Do dyni dodajemy przyprawy, jajko i mąkę. Odciskamy cukinię i dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po łyżce masy na jeden placek, rozpłaszczamy łyżką na cienkie placki, smażymy po około 2 minuty z każdej strony, przekładamy na ręcznik papierowy. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

21 myśli nt. „PLACKI Z DYNI I CUKINII

  1. Malwina

    Widzę, że u Ciebie ostatnio króluje dynia. I dobrze, bo jest pyszna. Trzeba się nacieszyć jej smakiem. Takich placuszków z chęcią bym spróbowała 🙂

    Odpowiedz
  2. Dorota

    Uwielbiam placki ziemniaczane i cukiniowe. Takich w wersji z dynią jeszcze nie jadłam, ale wyglądają tak apetycznie, że przy najbliższej okazji wypróbuję Twój przepis:)

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.