Pogoda piękna, dlatego nie mam ochoty na ciężkie desery. Sernik na zimno z truskawkami zawsze kojarzy mi się z latem i słońcem. To wersja przypominająca ciasto “charlotte”, czyli z bokami wyłożonymi biszkoptami, o której myślałam już od dawna, ale zawsze wydawało mi się, że jest trudna do zrobienia. Rzeczywiście wykładanie tortownicy biszkoptami wymagało trochę zręczności, ale się udało. Fajny deser bez pieczenia, zniewalający smakiem i wyglądem. Kruchy spód, warstwa delikatnego i lekkiego sernika o kremowej konsystencji i pyszne truskawki z listkami mięty, a wszystko otulone biszkoptowymi paluszkami. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
(tortownica o średnicy 24 cm)
(spód)
200 gr herbatników petitki
100 gr roztopionego masła
(masa sernikowa)
500 gr ricotty
250 gr mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 36%
1 opakowanie galaretki cytrynowej (na 500 ml wody)
3 – 4 łyżki cukru pudru
biszkopty podłużne (około 15 szt.)
truskawki (około 10 szt.)
listki mięty
glazura z 1/2 szklanki dżemu morelowego (opcjonalnie)
Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody (zamiast w 500 ml, jak jest napisane na opakowaniu). Odstawiamy do wystudzenia, w tym czasie miksujemy herbatniki z masłem, wykładamy na dno tortownicy, wyrównujemy powierzchnię, dociskają dłonią, żeby przykryć całe dno, wstawiamy do lodówki na pół godziny. Ricottę, mascarpone, cukier puder delikatnie ubijamy mikserem (końcówkami miksera do ubijania białek), dodajemy śmietankę i chwilę jeszcze ubijamy na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Dodajemy wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę i ubijamy do połączenia składników. Biszkopty kroimy na pół, tortownicę od wewnątrz przy bokach wykładamy biszkoptami, jeden przy drugim, aby trzymały się w pionie w foremce, masę serową przelewamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin (u mnie na noc). Przed podaniem odpinamy obręcz, układamy truskawki przekrojone na pół, jeśli chcemy zrobić glazurę, to dżem miksujemy na gładko, podgrzewamy w małym rondelku i smarujemy truskawki przy użyciu pędzelka, dekorujemy listkami mięty. Smacznego 🙂
Teraz to zdecydowanie czuć wiosnę a nawet i lato…. śliczny serniczek 🙂
Ale piękny serniczek <3 Och, czekam z utęsknieniem na truskaweczki:):p
Ale cudo, widać już wiosnę na talerzach 🙂
ach te truskawki, moje ukochane owoce 🙂 i serniczek do tego 😉
Smak lata <3 cudowny serniczek! 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Uwielbiam taki sernik z truskawkami. Nie mogę się doczekać aż będzie na nie sezon 🙂
Też czekam na nasze truskawki, pozdrawiam 🙂
M
Taki serniczek chętnie bym zjadła na weekend 🙂
Polecam serdecznie 🙂
M
Apetyczny! Uwielbiam serniki na zimno i mimo, że w wypiekach nie jestem mocny, to wypróbuję Twój przepis!
Super, mam nadzieję, że się uda, pozdrawiam 🙂
M
piękny 🙂 wiosennie się kojarzy 🙂 i na moich ulubionych biszkopcikach… 🙂
Rewelacyjny serniczek 🙂
Dużo bym dała za taki kawałek sernika! Tęsknie już za naszymi polskimi truskawkami!
Z polskimi truskawkami na pewno będzie jeszcze lepszy 🙂
M
Prezentuje się bajecznie! 🙂 Niebo dla oka i podniebienia <3
Dziękuję za tak miły komentarz 🙂
M
Super pomysł i efektowna realizacja. Na pewno wypróbuję 🙂 Czekam tylko na nasze truskawki.
Dziękuję bardzo, smacznego 🙂
M
Prezentuje się obłędnie, z chęcią wypróbuję!!!
Dziękuję, gorąco polecam 🙂
M
Zawsze ślinka mi cieknie, jak patrzę na takie smakowitości 🙂
wygląda bosko !
Lubię serniki na zimno, a te z truskawkami to już szczególnie 😉
Jak tylko pojawią się nasze truskawki popełnię ten sernik…obiecuję!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Wspaniały ten serniczek 🙂 Ślinka cieknie i wzroku nie można oderwać! Najchętniej porwałabym ten kawałek przez monitor 😀
Szkoda, że przez monitor nie można częstować 🙂
M
Już na fb, skradł moje serce…mniam 🙂
Miło mi to słyszeć 🙂
M
Jaki piękny wyszedł, jak z obrazka 😀
Dziękuję bardzo 🙂
M
Pięknie i mega apetycznie wygląda 🙂
wygląda świetnie!
wyśmienity!!!
Jaki piękny serniczek! 🙂
Super przepis i absolutnie w moim guście;) Chyba polecę to wypróbować, mniam 🙂