SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

przez | 23 kwietnia 2018

Pogoda piękna, dlatego nie mam ochoty na ciężkie desery. Sernik na zimno z truskawkami zawsze kojarzy mi się z latem i słońcem. To wersja przypominająca ciasto “charlotte”, czyli z bokami wyłożonymi biszkoptami, o której myślałam już od dawna, ale zawsze wydawało mi się, że jest trudna do zrobienia. Rzeczywiście wykładanie tortownicy biszkoptami wymagało trochę zręczności, ale się udało. Fajny deser bez pieczenia, zniewalający smakiem i wyglądem. Kruchy spód, warstwa delikatnego i lekkiego sernika o kremowej konsystencji i pyszne truskawki z listkami mięty, a wszystko otulone biszkoptowymi paluszkami. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
(tortownica o średnicy 24 cm)
(spód)
200 gr herbatników petitki
100 gr roztopionego masła
(masa sernikowa)
500 gr ricotty
250 gr mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 36%
1 opakowanie galaretki cytrynowej (na 500 ml wody)
3 – 4 łyżki cukru pudru

biszkopty podłużne (około 15 szt.)
truskawki (około 10 szt.)
listki mięty

glazura z 1/2 szklanki dżemu morelowego (opcjonalnie)

Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody (zamiast w 500 ml, jak jest napisane na opakowaniu). Odstawiamy do wystudzenia, w tym czasie miksujemy herbatniki z masłem, wykładamy na dno tortownicy, wyrównujemy powierzchnię, dociskają dłonią, żeby przykryć całe dno, wstawiamy do lodówki na pół godziny. Ricottę, mascarpone, cukier puder delikatnie ubijamy mikserem (końcówkami miksera do ubijania białek), dodajemy śmietankę i chwilę jeszcze ubijamy na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Dodajemy wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę i ubijamy do połączenia składników. Biszkopty kroimy na pół, tortownicę od wewnątrz przy bokach wykładamy biszkoptami, jeden przy drugim, aby trzymały się w pionie w foremce, masę serową przelewamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin (u mnie na noc). Przed podaniem odpinamy obręcz, układamy truskawki przekrojone na pół, jeśli chcemy zrobić glazurę, to dżem miksujemy na gładko, podgrzewamy w małym rondelku i smarujemy truskawki przy użyciu pędzelka, dekorujemy listkami mięty. Smacznego 🙂

38 komentarzy do „SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

  1. Lonna

    Wspaniały ten serniczek 🙂 Ślinka cieknie i wzroku nie można oderwać! Najchętniej porwałabym ten kawałek przez monitor 😀

    Odpowiedz

Skomentuj blog lifestylowy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *