Pierwsze w tym roku szparagi chciałam przygotować jakoś wyjątkowo i myślę, że się udało. Bardzo lubię szparagi po prostu pieczone lub smażone na patelni, ale to danie też świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać na obiad lub na kolację, albo fajną przekąskę. Właściwie to trochę przypomina wytrawny keks, czyli delikatne ciasto otulające dodatki: szparagi, czerwoną paprykę i oliwki, a na wierzchu przypieczony ser. Mam nadzieję, że szparagi w tej wersji będą Wam smakować, warto się skusić 🙂
Przepis:
1 mały pęczek szparagów (około 300 gr)
200 gr mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju (u mnie z pestek winogron)
100 ml mleka
3 jajka
1 łyżeczka oregano
1 papryka czerwona
garść czarnych oliwek
100 gr żółtego sera startego na tarce o małych oczkach
szczypta soli i pieprzu
Ze szparagów usuwamy końcówki, przecinamy na trzy części, wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy 2 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem, miksujemy z mlekiem, olejem, oregano, roztrzepanymi jajkami na gładkie ciasto. Dodajemy oliwki, obraną i pokrojoną w kostkę paprykę, 2/3 sera i szparagi (oprócz kilku, które odkładamy do dekoracji), mieszamy delikatnie, przekładamy masę do małej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy odłożone wcześniej szparagi, posypujemy pozostałych serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 35 – 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut, następnie wyjmujemy z formy i podajemy. Smacznego 🙂
Spróbowałabym z miłą chęcią 🙂
Rzadko jadam szparagi, ale taki a’la pizzowy chlebek (zwłaszcza z oliwkami i serem <3) baaardzo chętnie bym zjadła 🙂
Super, gorąco polecam 🙂
M
Raz jadłam szparagi ale mnie nie zachwyciły. Pomysł na szparagi w takiej formie jest ciekawy 🙂
Może ta wersja przypadnie Ci do gustu, polecam 🙂
M
oryginalny pomysł na szparagi, pysznie wygląda 🙂
Szparagi najbardziej lubię klasycznie z bułeczką tartą 😀
Bardzo mi się podoba takie danie 🙂 Lubię szparagi:)
Uwielbiam szparagi, a Twój pomysł jest super! 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M
Zapowiada się pysznie! Uwielbiam takie przekąski
Zapowiada się pysznie! Zachęcająco wygląda 🙂
Zachęcająco wygląda 🙂
Jaka wykwintna propozycja:) Prezentuje się baardzo elegancko, a sam raz by podjąć gości
Dziękuję bardzo 🙂
M
Zdecydowanie się udało, jest dość zaskakująco…na pewno wyjątkowo 😉
świetny pomysł na szparagi! uwielbiam je w każdej postaci 🙂
uwielbiam szparagi <3
Uwielbiam szparagi, świetny pomysł, aby je wykorzystać 🙂
Ależ to apetycznie wygląda!
Piękne zdjęcia i świetny przepis:)
Podoba mi się ten pomysł. Takie ciasto można sobie zabrać do pracy na drugie śniadanie 🙂
Świetny pomysł tak szparagów jeszcze nie jadłam 🙂
Wygląda bardzo apetycznie! Bardzo fajny pomysł na szparagi 🙂
Aż tak za szparagami nie przepadamy ale podane w taki sposób zjadłybyśmy z chęcią 😀
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Poproszę kawałeczek 😉
Musiały smakować obłędnie i do tego ser na wierzchu, mniam!!!
Świetny pomysł na szparagi, ja już też się zaczęłam nimi zajadać w tym sezonie 🙂
W takim wydaniu szparagów jeszcze nie jadłam, ale zapowiada się pysznie 😀
Świetny pomysł na szparagi 🙂