JAJKA FASZEROWANE PASTĄ ŚLEDZIOWĄ

przez | 11 marca 2018


Do Wielkanocy coraz bliżej, czas zacząć pierwsze przygotowania. Faszerowane jajka to świetna przekąska, której nie może oczywiście zabraknąć na świątecznym stole. Co roku testuję nowe pomysły, żeby zaskoczyć bliskich czymś wyjątkowym. Tym razem to wyrazista pasta śledziowa z suszonymi pomidorami, udekorowana kiełkami z buraka. Jajka bardzo ładnie i intrygująco będą się prezentować podczas Wielkanocnego śniadania. Proste, smakowite i eleganckie danie, nie tylko od święta, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
4 – 5 jajek ugotowanych na twardo
1 duży filet śledziowy w oleju lub solony
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 – 3 suszone pomidory w oleju
sól i pieprz

Dodatki: natka pietruszki, kiełki

Filet śledziowy moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki. Jajka kroimy na pół, żółtka przekładamy do śledzia, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy, paprykę, masło i miksujemy na pastę. Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, mieszamy łyżką, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Połówki jajek układamy na talerzu ozdobionym natką pietruszki, na każde jajko nakładamy pastę śledziową, dekorujemy kiełkami i od razu podajemy. Smacznego 🙂

19 komentarzy do „JAJKA FASZEROWANE PASTĄ ŚLEDZIOWĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *