Do Wielkanocy coraz bliżej, czas zacząć pierwsze przygotowania. Faszerowane jajka to świetna przekąska, której nie może oczywiście zabraknąć na świątecznym stole. Co roku testuję nowe pomysły, żeby zaskoczyć bliskich czymś wyjątkowym. Tym razem to wyrazista pasta śledziowa z suszonymi pomidorami, udekorowana kiełkami z buraka. Jajka bardzo ładnie i intrygująco będą się prezentować podczas Wielkanocnego śniadania. Proste, smakowite i eleganckie danie, nie tylko od święta, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
4 – 5 jajek ugotowanych na twardo
1 duży filet śledziowy w oleju lub solony
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 – 3 suszone pomidory w oleju
sól i pieprz
Dodatki: natka pietruszki, kiełki
Filet śledziowy moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki. Jajka kroimy na pół, żółtka przekładamy do śledzia, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy, paprykę, masło i miksujemy na pastę. Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, mieszamy łyżką, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Połówki jajek układamy na talerzu ozdobionym natką pietruszki, na każde jajko nakładamy pastę śledziową, dekorujemy kiełkami i od razu podajemy. Smacznego 🙂
Bardzo lubię takie faszerowane jajeczka:) Bardzo ładne zdjęcie!
muszę tacie przygotować takie jajka:)
Coś nowego na wielkanocne śniadanie:)
w sam raz śniadaniowo, świątecznie wręcz 🙂
Jak znalazł na Wielkanoc 🙂
Tak faszerowanych jajek jeszcze nie miałam okazji próbować 🙂 Wyglądają wyśmienicie 🙂
Jakie apetyczne. Chętnie bym zjadła 🙂
Uwielbiam jajka w każdej postaci, ale nie przepadam za śledziem 😛
Takiego połączenia jeszcze nie jadłam
Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, może czas wypróbować przepis już mam?
Coś dla mnie☺
Faszerowane jajka tak, ale nie wiem czy koniecznie pastą śledziową…hmmm
uwielbiam i jajka i śledzie. W takim połączeniu muszą być pyszne!
Wygląda świetnie, muszę spróbować:D
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Takich jeszcze nie jadłam.
Świetny pomysł z tym śledziem. Że też sama na to nie wpadłam. Na pewno wypróbuję przepis 🙂
Prezentują się świetnie! Nie dość, że na pewno są pyszne, to jeszcze świetnie udekorują świąteczny stół 🙂
No nie jesteśmy przekonane czy śledziowa pasta by nam smakowała aczkolwiek chętnie byśmy spróbowały 🙂
Ze śledziami jestem trochę na bakier, ale jajka wyglądają znakomicie 🙂