KOTLECIKI Z KASZANKI NA KARMELIZOWANYM JABŁKU

Jedni ją lubią inni nienawidzą. Kaszanka bo o nią chodzi, to raczej nic wielkiego, nie należy do moich ulubionych produktów. Zdarza się jednak, że mam na nią ochotę, a w formie kotlecików smakuje bardzo fajnie. Dodatkowym urozmaiceniem są jeszcze karmelizowane plasterki jabłka, na których podaję kotleciki. Wierzch dekoruję kiełkami, np. z buraka i powstaje niebanalne danie, pasujące na kolację lub przystawkę. Nietypowa kaszanka z karmelizowanym jabłkiem może pozytywnie zaskoczyć smakiem i wyglądem, polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(na 3 kotleciki)
1 kawałek kaszanki
1 jajko
1/2 łyżeczki majeranku
2 łyżki bułki tartej

2 łyżki bułki tartej do panierowania
olej do smażenia

1 duże kwaśne i twarde jabłko (szara reneta, antonówka)
1 łyżka masła
1 łyżka syropu klonowego
szczypta pieprzu

Kaszankę obieramy z osłonki, kroimy na kawałki i rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, majeranek, bułkę tartą i wyrabiamy masę jak na kotlety mielone. Dłońmi formujemy trzy kotlety, panierujemy w bułce tartej. Na patelni teflonowej rozgrzewamy olej, układamy kotleciki i smażymy z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy. Z najszerszej części jabłka wykrawamy w poprzek trzy 1 cm plastry, usuwamy środek z gniazdem nasiennym. Na czystej patelni rozgrzewamy masło, wkładamy plastry jabłka, polewamy syropem klonowym i smażymy przez około 1 minutę do zrumienienia, przewracamy na drugą stronę i tak samo podsmażamy. Na talerzu układamy plastry jabłka, doprawiamy pieprzem, na nich kotleciki, wierzch dekorujemy kiełkami i od razu podajemy. Smacznego 🙂

42 odpowiedzi do “KOTLECIKI Z KASZANKI NA KARMELIZOWANYM JABŁKU”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *