Jedni ją lubią inni nienawidzą. Kaszanka bo o nią chodzi, to raczej nic wielkiego, nie należy do moich ulubionych produktów. Zdarza się jednak, że mam na nią ochotę, a w formie kotlecików smakuje bardzo fajnie. Dodatkowym urozmaiceniem są jeszcze karmelizowane plasterki jabłka, na których podaję kotleciki. Wierzch dekoruję kiełkami, np. z buraka i powstaje niebanalne danie, pasujące na kolację lub przystawkę. Nietypowa kaszanka z karmelizowanym jabłkiem może pozytywnie zaskoczyć smakiem i wyglądem, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(na 3 kotleciki)
1 kawałek kaszanki
1 jajko
1/2 łyżeczki majeranku
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki bułki tartej do panierowania
olej do smażenia
1 duże kwaśne i twarde jabłko (szara reneta, antonówka)
1 łyżka masła
1 łyżka syropu klonowego
szczypta pieprzu
Kaszankę obieramy z osłonki, kroimy na kawałki i rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, majeranek, bułkę tartą i wyrabiamy masę jak na kotlety mielone. Dłońmi formujemy trzy kotlety, panierujemy w bułce tartej. Na patelni teflonowej rozgrzewamy olej, układamy kotleciki i smażymy z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy. Z najszerszej części jabłka wykrawamy w poprzek trzy 1 cm plastry, usuwamy środek z gniazdem nasiennym. Na czystej patelni rozgrzewamy masło, wkładamy plastry jabłka, polewamy syropem klonowym i smażymy przez około 1 minutę do zrumienienia, przewracamy na drugą stronę i tak samo podsmażamy. Na talerzu układamy plastry jabłka, doprawiamy pieprzem, na nich kotleciki, wierzch dekorujemy kiełkami i od razu podajemy. Smacznego 🙂
kaszankę i jabłko uwielbiam, robię zapiekankę , kotlecików spróbuję:)
Super, życzę smacznego 🙂
M
Kaszanka i jabłko to super połączenie 🙂
Tak, bardzo smaczne 🙂
M
Kaszanka – pyszność! W takiej formie to musi być raj dla podniebienia 🙂
Dziękuję, miło mi to słyszeć, polecam 🙂
M
Bardzo dawno nie jadłam kaszanki 🙂 Fajny sposób podania 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Kaszankę jem okazjonalnie, zawsze z musztardą… z jabłkiem nie jadłam jeszcze…
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
To daj się skusić 🙂
M
dawno nie jadłam kaszanki
To dobra okazja, żeby nadrobić 🙂
M
Pyszne połączenie.
Bardzo dziękuję 🙂
M
Raz na jakiś czas kaszankę jem z wielką przyjemnością. Zwykle grillowaną, ale chętnie przygotuję w formie kotlecików:)
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Bardzo fajny sposób na kaszankę 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Nigdy nie jadłam…mój tata kiedyś jadł i to z nim mi się kojarzy 😉
Warto się skusić 🙂
M
Świetne! Też kiedyś robiłam kotlety z kaszanki. Bardzo lubię 😀 A Twoja prezentacja jest niezwykle wytworna! <3
Dziękuję, na pewno były pyszne 🙂
M
Nie słyszałam o takich 😉
Tym bardziej polecam 🙂
M
Wyglądają super, ale ja niestety nie jestem fanką kaszanki 🙁
W tej wersji smakuje inaczej, może będziesz pozytywnie zaskoczona 🙂
M
Bardzo ciekawie podana kaszanka:)
Dziękuję bardzo 🙂
M
Tęsknię za kaszanką, muszę znaleźć bezglutenową wersję 🙂
Mam nadzieję, że znajdziesz 🙂
M
Czytałam ostatnio o zaletach kaszanki – i w sumie jestem bardzo za 🙂 Dużo błonnika z kaszy, żelaza z krwi 🙂 Super!
O nie wiedziałam, że kaszanka ma tyle zalet, pozdrawiam 🙂
M
Tak podana kaszanka nabiera szlachetności 🙂
Dziękuję, trochę mniej tradycyjna forma, polecam 🙂
M
Super pomysł! Bardzo elegancko wygląda to danie 🙂
Dziękuję, starałam się, żeby ładnie wyglądało 🙂
M
Naprawdę doskonałe połączenie!
Dziękuję, polecam gorąco 🙂
M
Bardzo ciekawy pomysł na kaszankę 🙂 Tak pięknie podanej jeszcze nie widziałam 🙂
Dziękuję za tak miłe słowa 🙂
M
My lubimy kaszankę ale tylko swojską 😛
Danie idealne dla mojego Połówka. To jego smaki 🙂