Hummus to pasta, do której często powracam. Można go kupić, ale bez wysiłku zrobimy go też w domu. Podobnie, jak inne pasty, hummus można wzbogacać różnymi dodatkami, np. suszonymi pomidorami, kolendrą, podsmażoną cebulą, ale tym razem dodałam bakłażana. Całość fajnie smakuje, bakłażan jest delikatny i czuć go subtelnie w tle. Hummus z pieczonym bakłażanem z jednej strony delikatny, z drugiej z wyraźną nutą czosnku. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami, u mnie posypany jeszcze ziarnami sezamu. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
1 puszka ciecierzycy
1 mały bakłażan
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1/4 szklanki oliwy
2 – 3 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz
Bakłażana kroimy na plasterki grubości 3 – 4 mm. Jeśli nie lubimy skórki, to wcześniej obieramy cienko bakłażana. Dużą patelnię z grubym dnem smarujemy odrobiną oliwy, układamy i smażymy w jednej warstwie plastry bakłażana po 2 – 3 minuty z każdej strony, przekładamy na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Odsączoną ciecierzycę, bakłażana i pozostałe składniki miksujemy na gładko. Przekładamy do miski, wkładamy na godzinę do lodówki, przed podaniem skrapiamy oliwą, posypujemy ziarnami sezamu. Smacznego 🙂
Takiej propozycji nie jadłam, ale bardzo chętnie się skuszę 🙂
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
Zrezygnowałabym z dodatku octu, ale z bakłażanem chętnie bym wypróbowała 🙂
Można zastąpić sokiem z cytryny, polecam serdecznie 🙂
M
wspaniały pomysł, szczególnie dla mnie, bo uwielbiam bakłażana 🙂
Super, to w takich razie coś w sam raz dla Ciebie 🙂
M
Pasta pyszna na pewno, bakłażana lubię i nigdy nie odmówię 🙂 Piękny masz zestaw tych naczynek 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 naczynia to prezent z Chile 🙂
M
Uwielbiam hummus i to w przeróżnych wersjach smakowych. Z dodatkiem pieczonego bakłażana to istna petarda 🙂
Bardzo fajnie smakuje, pozdrawiam 🙂
M
Uwielbiam hummus 😀 Z bakłażanem jeszcze nie próbowałam 🙂
To mam nadzieję, że spróbujesz 🙂
m
Nigdy nie jadłam bakłażana:)
Ojej, to świetna okazja, żeby spróbować, pozdrawiam 🙂
M
Z bakłażanem nigdy hummusu nie próbowałam 🙂 Ciekawa propozycja
Spróbuj, gorąco polecam 🙂
M
zdecydowanie moje smaki 😉
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
M
Hummus w innej odsłonie 😉
Tak, daj się skusić 🙂
M
Znam go w nieco innej wersji.
Jest po prostu genialny.
Ach, zdecydowanie moje gusta. Chcę dziś taki zjeść! 🙂
Pozdrawiam ciepło 🙂
Super, serdecznie polecam, warto się skusić 🙂
M
Nie jestem wielką fanką bakłażanów, ale taki hummus to bym zjadła z chęcią 🙂
Tym bardziej się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
Super! Kusi mnie 🙂
To do dzieła, smacznego 🙂
M
Odkąd się pochorowałyśmy od kupnego hummusu też już robimy własny 😀
Domowy najlepszy, też już nie kupuję 🙂
Pozdrawiam,
M
Fajny pomysł z tym bakłażanem, muszę spróbować 🙂
Bardzo fajnie, polecam gorąco 🙂
M
Robiłam kiedyś podobny – muszę powtórzyć 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
To posypywanie hummusu sezamem muszę zgapić 🙂