ŁOSOŚ Z GUACAMOLE

przez | 11 lipca 2017

guacamole 008
W lecie jem mniej mięsa, a więcej ryb i warzyw. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb i często przygotowuję smażonego łososia z różnymi dodatkami. Tym razem podałam go z nietypowym dodatkiem, czyli guacamole, popularnym, gęstym i orzeźwiającym sosem meksykańskim. Smak tej apetycznej ryby najlepiej podkreślają nieskomplikowane potrawy. Łosoś z patelni jest soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz. Fajnym uzupełnieniem jest delikatny sos z awokado, z nutką czosnku i limonki. Prosty i szybki, a właściwie ekspresowy sposób na pysznego łososia. Danie jest niebanalne w smaku, bardzo ładnie i kolorowo wygląda. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(łosoś)
500 gramów filetu z łososia bez skóry
1 łyżka soku z cytryny
2 – 3 łyżki mąki
pieprz i sól
2 – 3 łyżki oleju lub klarowanego masła
(guacamole)
1 dojrzałe awokado
sok wyciśnięty z ½ limonki
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
½ małej cebuli bardzo drobno pokrojonej
3 – 4 pomidorki koktajlowe drobno pokrojone
sól i pieprz

Zaczynamy od przygotowania sosu. Umyte awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, miąższ wyjmujemy łyżką i przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki oprócz soli i pieprzu, mieszamy i wkładamy do lodówki (doprawiamy solą i pieprzem dopiero przed podaniem, żeby guacamole nie ściemniało). Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na cztery części i skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut. Kawałki łososia delikatnie posypujemy cienką warstwą mąki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy rybę i smażymy po około 3 – 4 minut z każdej strony w zależności od grubości filetu. Przekładamy na talerze, na każdym kawałku kładziemy porcję guacamole i od razu podajemy.

45 myśli nt. „ŁOSOŚ Z GUACAMOLE

  1. ~EllaCanto

    Typowego guacamole nigdy nie jadłam – jedynie takie kupne – i mi nie smakowało. Ale temu domowemu na pewno się nie równa 😉 Łososia uwielbiam, awokado też, więc dla mnie to połączenie idealne!

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Polecam gorąco domowe guacamole, smakuje dużo lepiej, niż sklepowe 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  2. ~Lonna

    Wygląda pysznie i zdrowo 😀 Fajny pomysł, żeby połączyć ze sobą takie smaki. Będę musiała wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  3. ~Megly.

    Ja póki co mam smaka na awokado, więc jak słyszę guacamole – to mi się buźka śmieje.
    Bardzo lubię takie dania. To coś dla mnie 🙂
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Ja też w lecie nie mam ochoty na mięso, łosoś sprawdza się wtedy idealnie 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      To świetna okazja, żeby powrócić do tego smaku, smacznego 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Bardzo mi miło, mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, fajnie smakuje w połączeniu z guacamole 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.