W lecie jem mniej mięsa, a więcej ryb i warzyw. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb i często przygotowuję smażonego łososia z różnymi dodatkami. Tym razem podałam go z nietypowym dodatkiem, czyli guacamole, popularnym, gęstym i orzeźwiającym sosem meksykańskim. Smak tej apetycznej ryby najlepiej podkreślają nieskomplikowane potrawy. Łosoś z patelni jest soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz. Fajnym uzupełnieniem jest delikatny sos z awokado, z nutką czosnku i limonki. Prosty i szybki, a właściwie ekspresowy sposób na pysznego łososia. Danie jest niebanalne w smaku, bardzo ładnie i kolorowo wygląda. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(łosoś)
500 gramów filetu z łososia bez skóry
1 łyżka soku z cytryny
2 – 3 łyżki mąki
pieprz i sól
2 – 3 łyżki oleju lub klarowanego masła
(guacamole)
1 dojrzałe awokado
sok wyciśnięty z ½ limonki
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
½ małej cebuli bardzo drobno pokrojonej
3 – 4 pomidorki koktajlowe drobno pokrojone
sól i pieprz
Zaczynamy od przygotowania sosu. Umyte awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, miąższ wyjmujemy łyżką i przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki oprócz soli i pieprzu, mieszamy i wkładamy do lodówki (doprawiamy solą i pieprzem dopiero przed podaniem, żeby guacamole nie ściemniało). Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na cztery części i skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut. Kawałki łososia delikatnie posypujemy cienką warstwą mąki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy rybę i smażymy po około 3 – 4 minut z każdej strony w zależności od grubości filetu. Przekładamy na talerze, na każdym kawałku kładziemy porcję guacamole i od razu podajemy.
Typowego guacamole nigdy nie jadłam – jedynie takie kupne – i mi nie smakowało. Ale temu domowemu na pewno się nie równa 😉 Łososia uwielbiam, awokado też, więc dla mnie to połączenie idealne!
Polecam gorąco domowe guacamole, smakuje dużo lepiej, niż sklepowe 🙂
Pozdrawiam,
M
Pyszna propozycja na łososia -:)
Dziękuję bardzo 🙂
M
Na tak przygotowanego łososia to ja się piszę 🙂 Pyszności 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Bardzo fajne połączenie, a całość wygląda tak lekko i zdrowo. W sam raz na letni obiad 🙂
Dziękuję, na lato pasuje w sam raz 🙂
Pozdrawiam,
M
Wygląda pysznie i zdrowo 😀 Fajny pomysł, żeby połączyć ze sobą takie smaki. Będę musiała wypróbować 🙂
Dziękuję, życzę miłych wrażeń kulinarnych 🙂
M
pycha:)
Dziękuję, serdecznie polecam 🙂
M
Takiego łososia to ja bym zjadła ze smakiem 🙂
Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Ja póki co mam smaka na awokado, więc jak słyszę guacamole – to mi się buźka śmieje.
Bardzo lubię takie dania. To coś dla mnie 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Super, życzę smacznego 🙂
Pozdrawiam,
M
Nigdy nie jadłam guacamole 🙂
Zachęcam do spróbowania 🙂
Pozdrawiam,
M
Moje dwie ulubione rzeczy, łosoś i guacamole ☺
Super, czyli to danie akurat dla Ciebie, polecam 🙂
M
Jak ja lubię łososia. Ja ostatnio jem mniej mięsa ogółem.
Ja też w lecie nie mam ochoty na mięso, łosoś sprawdza się wtedy idealnie 🙂
M
Uwielbiam łososia w każdej postaci ♥
To coś w sam raz dla Ciebie 🙂
Pozdrawiam,
M
Guacamole z łososiem to doskonałe połączenie 😉
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M
Łososia biorę w każdym wydaniu. Z guacamole musi smakować super! Już zacieram rączki na taki obiad 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M
Mmmmm…guacamole!!!! Kiedy ja je ostatnio jadłam? Ojjj tęsknię za jego smakiem ❤️
To świetna okazja, żeby powrócić do tego smaku, smacznego 🙂
M
Coś dla mnie. Ale bym zjadła. Robiłam podobne, tylko z łososiem wędzonym. 🙂
Polecam bardzo serdecznie 🙂
M
Pysznie podany łosoś 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
A u mnie na parapecie dojrzewa smaczliwka, już się chyba nadaje na guacamole, wiec jutro zrobię 🙂
Bardzo mi miło, mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
M
Pyszny zestaw smaków 🙂
Dziękuję, warto się skusić 🙂
M
Przepysznie wygląda 🙂 zjadłabym teraz takiego 🙂
Super, życzę smacznego 🙂
M
Łosoś i pstrąg tęczowy to nasze ulubiony rybki 🙂 Tak podanego łososia chętnie byśmy zjadły 🙂
Bardzo się cieszę, polecam gorąco 🙂
M
Smaczny sposób na łososia 🙂
Dziękuję, fajnie smakuje w połączeniu z guacamole 🙂
M
Podoba mi się połączenie ryby z guacamole.