HUMMUS Z BAKŁAŻANEM

przez | 14 lipca 2017

hummus 1

Hummus to pasta, do której często powracam. Można go kupić, ale bez wysiłku zrobimy go też w domu. Podobnie, jak inne pasty, hummus można wzbogacać różnymi dodatkami, np. suszonymi pomidorami, kolendrą, podsmażoną cebulą, ale tym razem dodałam bakłażana. Całość fajnie smakuje, bakłażan jest delikatny i czuć go subtelnie w tle. Hummus z pieczonym bakłażanem z jednej strony delikatny, z drugiej z wyraźną nutą czosnku. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami, u mnie posypany jeszcze ziarnami sezamu. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
1 puszka ciecierzycy
1 mały bakłażan
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1/4 szklanki oliwy
2 – 3 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz

Bakłażana kroimy na plasterki grubości 3 – 4 mm. Jeśli nie lubimy skórki, to wcześniej obieramy cienko bakłażana. Dużą patelnię z grubym dnem smarujemy odrobiną oliwy, układamy i smażymy w jednej warstwie plastry bakłażana po 2 – 3 minuty z każdej strony, przekładamy na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Odsączoną ciecierzycę, bakłażana i pozostałe składniki miksujemy na gładko. Przekładamy do miski, wkładamy na godzinę do lodówki, przed podaniem skrapiamy oliwą, posypujemy ziarnami sezamu. Smacznego 🙂

33 komentarze do „HUMMUS Z BAKŁAŻANEM

    1. makellba Autor wpisu

      Można zastąpić sokiem z cytryny, polecam serdecznie 🙂
      M

      Odpowiedz
  1. ~Marcepanowy Kącik

    Pasta pyszna na pewno, bakłażana lubię i nigdy nie odmówię 🙂 Piękny masz zestaw tych naczynek 🙂

    Odpowiedz
  2. ~Malwina

    Uwielbiam hummus i to w przeróżnych wersjach smakowych. Z dodatkiem pieczonego bakłażana to istna petarda 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Ojej, to świetna okazja, żeby spróbować, pozdrawiam 🙂
      M

      Odpowiedz
  3. ~Megly

    Znam go w nieco innej wersji.
    Jest po prostu genialny.
    Ach, zdecydowanie moje gusta. Chcę dziś taki zjeść! 🙂
    Pozdrawiam ciepło 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *