Owoce pod kruszonką to fajny deser, który bardzo lubię. Powracam do niego przez cały rok, ale chyba najbardziej smakuje latem, gdy mamy do wyboru mnóstwo pysznych owoców i możemy zaszaleć z różnymi ich kombinacjami. Tym razem użyłam borówek amerykańskich, ktore pod wpływem temperatury stają się miękkie, a odrobina cukru sprawia, że puszczają apetyczny gęsty sok. Świetnie kontrastuje z nimi chrupiąca migdałowa kruszonka. Najlepiej przygotowywać deser w kokilkach do zapiekania. Podając możemy dodać jeszcze lody, chociaż bez nich też jest pysznie, polecam gorąco 🙂
Przepis:
(4 porcje)
200 gramów borówek amerykańskich
4 łyżeczki płatków migdałów
4 łyżeczki cukru trzcinowego
masło do wysmarowania kokilek
lody (opcjonalnie)
(na kruszonkę)
50 gramów zimnego masła
50 gramów płatków migdałowych
50 gramów mąki (u mnie orkiszowa tortowa)
30 gramów cukru pudru
Mąkę, płatki migdałów i cukier wsypujemy do miski, dodajemy zimne masło w kawałkach i rozcieramy palcami (ja pomagam sobie malakserem), żeby powstały grudki, przypominające kruszonkę. Przykrywamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. 4 kokilki smarujemy masłem. Na dno układamy owoce, posypujemy cukrem, na wierzch wykładamy kruszonkę, posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż kruszonka stanie się złocistobrązowa. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy około 5 – 10 minut, żeby przestygło. Smacznego 🙂
Uwielbiam owoce zapiekane pod słodką kruszonką, choć borówek jeszcze w takiej formie nie jadłam 🙂
To warto się skusić, polecam gorąco 🙂
M
Bardzo lubię takie desery, choć takie pyszności idealnie pasują też na śniadanko 🙂
Na śniadanie nie jadlam, ale może w weekend spróbuję 🙂
Dzięki za podpowiedź 🙂
m
Do kawy, którą właśnie piję, idealne!!! 🙂
Super, gorąco polecam 🙂
M
Uwielbiam takie desery 🙂
Tak, prosto i smacznie, też takie lubię najbardziej 🙂
M
Jak widzę tę kruszonkę i całość pyszności to aż mi ślinka cieknie! Mniam – to dopiero muszą być wspaniałości.
Z chęcią bym spróbowała.
Pozdrawiam 🙂
Dziękuję, mam nadzieję, że będzie Ci smakować 🙂
Pozdrawiam,
M
Pyszności 🙂
Oj tak, pyszności 🙂
M
Jadłam takie owoce pod kruszonką i faktycznie jest to coś fantastycznego:) Z lodami musi być jeszcze lepsze! Mniam:)
Z lodami to już prawdziwa rozkosz 🙂
M
Uwielbiam takie desery 🙂
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
takiej wersji jeszcze nie jadłam! 🙂
Tym bardziej gorąco zachęcam do spróbowania 🙂
M
Uwielbiam ☺
Super, życzę smacznego 🙂
M
Uwielbiam. Kruszonka z owocami to niebo w buzi 🙂
Też uwielbiam o każdej porze roku 🙂
Pozdrawiam,
M
My najczęściej robimy ten deser zimą, kiedy takie ciepłe danie bosko smakuje z dużą ilością przyprawy do piernika 😀
Ja lubię przez cały rok, zimą z przyprawami do piernika musi pięknie pachnieć i świetnie smakować 🙂
M
Crumble z borówkami jeszcze nie jadłam, ale jest to jeden z moich ulubionych szybkich deserów. Praktycznie z każdym owocem jest przepyszny!
Tak, właściwie można użyć takich owoców, jakie się ma pod ręką 🙂
Pozdrawiam
M
Wieki nie jadłam takiego deseru i teraz mam na niego ochotę… brakuje tylko lodów z banana ;D
Polecam serdecznie, bez lodów też fajnie smakuje 🙂
M
uwielbiam 🙂 i w sezonie choć raz musze zrobić np. w ramach śniadania 🙂
Na śniadanie jeszcze nie próbowałam, muszę kiedyś zrobić 🙂
Pozdrawiam,
M