Sezon na szparagi niedługo się skończy, dlatego warto wykorzystać go maksymalnie. Po szparagach z makaronem i zupie szparagowej, dzisiaj zapraszam na szparagi po włosku, smażone na patelni z czosnkiem, z dodatkiem orzeszków piniowych i parmezanu. Niezwykle proste danie, a jednocześnie smaczne, pasuje jako dodatek do obiadu lub na lekką kolację z lampką białego wina. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
1 pęczek szparagów zielonych
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 łyżka orzeszków piniowych
tarty parmezan
sól i pieprz
Umyte i osuszone szparagi obieramy ze zdrewniałych końcówek. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy szparagi, tak aby były w jednej warstwie, smażymy przez 5 minut od czasu do czasu przewracając, dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez 5 minut. Zdejmujemy na talerz, na patelnię wrzucamy orzeszki, smażymy na dużym ogniu przez pół minuty, posypujemy orzeszkami szparagi, następnie posypujemy parmezanem i od razu podajemy. Smacznego 🙂
Nigdy jeszcze nie próbowałam jeszcze takiej wersji szparagowego dania.
Bomba!
Wygląda bardzo apetycznie, no i wiosennie. Jak lubię najbardziej.
Trzeba teraz przetestować przepis, póki szparagi są dostępne.
Pozdrowionka 🙂
Dziękuję, warto się skusić 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo lubię szparagi w każdym wydaniu 🙂 Pycha 🙂
Super, zachęcam do spróbowania 🙂
M
Mogłabym jeść bez końca 🙂
Tak, też jem ile się da, żeby później nie żałować 🙂
M
Szparagi – pycha!
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wyglądają naprawdę zachęcająco 🙂
Super, bardzo mi miło 🙂
M
A my nadal szparagów w tym sezonie nie jadłyśmy xD
To musicie się pospieszyć, bo sezon jest krótki 🙂
M
U mnie szparagi goszczą często. Chętnie wypróbuję przepis 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M
Lubię szparagi i myślę, że Twoja propozycja bardzo by mi posmakowała 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Super! Szparagi uwielbiam. Wystarczy kilka niewielkich dodatków i eleganckie danie pięknie prezentuje się na talerzu:) Orzeszków piniowych jeszcze nie miałam przyjemności próbować, ale (przynajmniej na zdjęciu) wydaje się, że pasują tu idealnie.
Dziękuję, mam nadzieję, że szparagi w tej wersji będą smakować 🙂
M
prosto, pysznie i wiosennie 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
W takim wydaniu szparagów jeszcze nie jadłam, ale brzmi pysznie ;D
Gorąco polecam 🙂
M
danie wygląda bardzo smakowicie 🙂
Dziękuję, smakuje też fajnie 🙂
M
Tak przygotowane szparagi nie tylko są pyszne, ale też cieszą oczy 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Takie szparagi lubię najbardziej! 🙂
taki przepis jest dla mnie zupełną nowością, ale jako wielka fanka szparag z chęcią wypróbuję !!! <3
Świetna wersja podania szparagów. Mniam …
Wyglądają smakowicie, prosta i ciekawa wersja 🙂
Tak sobie myślę, że ze szparagów zrobiłam już wszystko. Ale po wejściu na Twojego bloga okazuje się, że nie! Przepis do zrobienia!
Ps. Szkoda, że sezon na szparagi trwa tak krótko 🙁