SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH

przez | 5 czerwca 2017

pekinka 1
Mam słabość do warstwowych sałatek. Te same składniki, ułożone w szklanym naczyniu fajniej się prezentują, niż wymieszane ze sobą. To prosta i łatwa do zrobienia sałatka, szczególnie jeśli nie chcemy spędzać w kuchni dużo czasu. Kolorowa, pożywna, doprawiona aromatycznym sosem z nutką czosnku. Oprócz kapusty pekińskiej i kukurydzy zawiera ogórki małosolne i rzodkiewkę, czyli typowo wiosenne dodatki. Świetnie pasuje do pieczonego lub grillowanego mięsa, ale możemy też podać ją na kolację ze świeżym pieczywem. Mała zmiana, a zaskakujący efekt. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
1 mała kapusta pekińska
1 puszka kukurydzy
2 pęczki rzodkiewek
4 ogórki małosolne
(sos)
2 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
2 łyżki jogurtu greckiego
z łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz

Kapustę kroimy w wąskie paski, rzodkiewki i ogórki kroimy w małą kostkę, kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. W szklanym naczyniach układamy warstwę kapusty, kukurydzy, ogórków i rzodkiewki, przy czym każdą warstwę polewamy 2 łyżkami sosu. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby smaki się przegryzły. Smacznego 🙂

25 komentarzy do „SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH

  1. ~Megly

    Miałam kiedyś okazję próbować podobnej sałatki.
    Wiadomo, smk obłędny! Ach, ta kapusta pekińska.
    Tutaj nic bym nie zmieniła, tylko wzięła się czym prędzej do degustacji 😀
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  2. ~Megly

    Miałam kiedyś okazję próbować podobnej sałatki.
    Wiadomo, smak obłędny! Ach, ta kapusta pekińska! Mniam.
    Tutaj nic bym nie zmieniła, tylko wzięła się czym prędzej do degustacji 😀
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *