SZPARAGI PO WŁOSKU

przez | 8 czerwca 2017

szparag 014
Sezon na szparagi niedługo się skończy, dlatego warto wykorzystać go maksymalnie. Po szparagach z makaronem i zupie szparagowej, dzisiaj zapraszam na szparagi po włosku, smażone na patelni z czosnkiem, z dodatkiem orzeszków piniowych i parmezanu. Niezwykle proste danie, a jednocześnie smaczne, pasuje jako dodatek do obiadu lub na lekką kolację z lampką białego wina. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
1 pęczek szparagów zielonych
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 łyżka orzeszków piniowych
tarty parmezan
sól i pieprz

Umyte i osuszone szparagi obieramy ze zdrewniałych końcówek. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy szparagi, tak aby były w jednej warstwie, smażymy przez 5 minut od czasu do czasu przewracając, dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez 5 minut. Zdejmujemy na talerz, na patelnię wrzucamy orzeszki, smażymy na dużym ogniu przez pół minuty, posypujemy orzeszkami szparagi, następnie posypujemy parmezanem i od razu podajemy. Smacznego 🙂

31 komentarzy do „SZPARAGI PO WŁOSKU

  1. ~Megly

    Nigdy jeszcze nie próbowałam jeszcze takiej wersji szparagowego dania.
    Bomba!
    Wygląda bardzo apetycznie, no i wiosennie. Jak lubię najbardziej.
    Trzeba teraz przetestować przepis, póki szparagi są dostępne.
    Pozdrowionka 🙂

    Odpowiedz
  2. ~Ewa

    Super! Szparagi uwielbiam. Wystarczy kilka niewielkich dodatków i eleganckie danie pięknie prezentuje się na talerzu:) Orzeszków piniowych jeszcze nie miałam przyjemności próbować, ale (przynajmniej na zdjęciu) wydaje się, że pasują tu idealnie.

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, mam nadzieję, że szparagi w tej wersji będą smakować 🙂
      M

      Odpowiedz
  3. ~Moja pasja smaku

    Tak sobie myślę, że ze szparagów zrobiłam już wszystko. Ale po wejściu na Twojego bloga okazuje się, że nie! Przepis do zrobienia!
    Ps. Szkoda, że sezon na szparagi trwa tak krótko 🙁

    Odpowiedz

Skomentuj ~Agnieszka Wieczorek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *